google-site-verification: google3956985213adcb86.html ÇOCUĞUNUZUN İLK DİŞ MUAYENESİ | BİLGİGÜVERCİNİ

ÇOCUĞUNUZUN İLK DİŞ MUAYENESİ


Bebeğimin ilk diş muayenesini kaç yaşında yaptırmalıyım?
Bebeğinizin ilk diş muayenesinin, dişleri çıkmaya başladıktan sonra (genellikle 6 ay - 1 yaş arasında) yaptırılması gerekir.

Bir yaş, muayene için çok erken değil mi?
İlk diş hekimi ziyaretinin bu kadar erken başlamasının en önemli nedeni, bebeklik döneminde dişlerin nasıl temizlenmesi gerektiğini siz ebeveynlere gösterebilmektir. Ayrıca, yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak oluşabilen erken dönem çocukluk çağı çürükleri halk arasında "Biberon çürüğü" olarak da adlandırılır, çocuğunuzu korumak için küçük yaşta ağız-diş muayenesinin yapılması büyük önem taşır.

İlk yaş muayenesinde bebeğim ağrı hissedecek mi?
Bu dönemde ağız-diş muayenesi; bebek, ebeveynin kucağında otururken ya da yatarken yapılır. Bebeği korkutmamak için tüm hareketler yavaş ve nazikçe; genellikle hiçbir el aleti kullanılmadan yapılır. Bu sayede bebeğinizin ilk muayenesi ağrısız bir şekilde gerçekleşmiş olacaktır.

İlk yaş muayenesine gelirken nelere dikkat etmem gerekir?
ilk yaş muayenesinin amacı; bebeğinizle ilgili diş sağlığı, koruyucu uygulamalar ve beslenme konularında ayrıntılı bilgiler vermektir. Çocuğunuzun ağız içi muayenesinin ardından size muayene ile ilgili ayrıntılı bilgiler verirken çocuğunuzla ilgilenecek bir yakınınızın yanınızda olması sizi rahatlatacaktır.

Çocuğumu ilk diş hekimi muayenesine alıştırmak için ne yapabilirim?
Çocuğunuzun ilk muayenesinden önce, bu konuda yazılmış hikâye kitaplarını okuyarak onu bu ilk deneyimine hazırlayabilirsiniz.

Tedavi gerekiyorsa ilk deneyimine çocuğumu nasıl hazırlayabilirim?
Tedavi öncesinde çocuğunuza 'korkma, hiç acımayacak'gibi cümleler kurmayın. Bu tür cümleler çocukların bilinçaltında acıyabileceği fikrînin gelişmesine neden olabilir. Çocuğunuzun diş muayene randevusunu rutin bir durummuş gibi algılamasını sağlamak gerekir. Bu nedenle diş randevusundan sonra çocuğunuzu hediye ile ödüllendirmeyin. Çocuğunuza, geçmişteki diş hekimi deneyimlerinizden olumlu cümlelerle bahsedin. Eğer diş hekimine gitmeyi reddederse dişlerinin daha çok çürüyeceği ve sonrasında iğne yapılıp çekilmek zorunda kalabileceği gibi korkutucu cümleler kurmayın. Çünkü tüm bu korkuttuğunuz işlemler, bir gün çocuğunuzun gerek duyabileceği tedaviler olabilir.
Diş hekiminin dişlerine bakmaktan başka hiçbir şey yapmayacağı konusunda da çocuğunuza söz vermeyin. Bırakın çocuğunuz hekimini dinleyerek kendi izlenimleri ve hissettikleriyle bu durumun üstesinden gelsin. Zor bir tedavi yapılacak olsa bile, ilk ziyarette çocuk ile hekim arasında iyi bir güven duygusu oluşursa bu deneyim kolaylıkla aşılabilir.

İlk diş hekimi ziyaretinde neler yapılıyor?
İlk muayenede en önemlisi, beslenme ve koruyucu uygulamalar hakkında sizi bilgilendirmektir. Bunun yanı sıra; çocuğunuzun ayna ve ışık yardımıyla tüm dişlerine bakılarak var olan sorunları ve tedavi yöntemleri belirlenir ve sizinle paylaşılır. Bu işlemler yapılırken kullanılan tüm aletler çocuğunuza anlatılarak ne işe yaradığı gösterilir ve bazı aletleri onların kullanmasına izin verilir.
İlk muayenede canı yanmayan, hatta oynanan oyunlar sayesinde odadan mutlu ayrılan çocuğunuzun bir sonraki seansa ne kadar mutlu geldiğini görünce çok şaşıracaksınız.

Çocuğumu tedavi seanslarına getirirken neler yapmalıyım?
Çocuğunuzu tedavi randevularına özellikle anne-babaların getirmesi doğru olur. Eğer çocuğunuz bir yakınınızın refakatinde geliyorsa, size ulaşabileceğimiz bir telefon numarasını mutlaka refakatçiye verin.
Çocuğunuzu tedavi randevusuna aksi söylenmediği sürece mutlaka tok karnına getirin.
Diş tedavilerini çok uyumlu olarak yaptıran çocuklar, yoruldukları ve sıkıldıkları zaman bir anda çok uyumsuz olabilirler. Bu durum, sonraki randevuları da olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle çocuğunuza ve hekiminize daha çok işlem yapılması konusunda ısrar etmeyin.

Çocuğum tedavi olurken yanında kalabilir miyim?
Çocukların dikkatleri çok kolay dağılabildiği için bazen çok küçük yaştaki çocuklar dışında, tedavi başladığında ailelerin bekleme salonlarında beklemesi daha uygundur. Bu nedenle çocuğunuza tüm tedavi süresince yanında olacağınız onusunda bilgi vermemeniz tedavinin seyri açısından daha iyi olacaktır.
Eğer tedavi süresince mutlaka yanında olmak istiyorsanız, mümkün olduğunca çocuğunuzla sözlü iletişim kurmamaya çalışın. Özellikle “acıyor mu?” gibi sorular, çocuğunuzun uyumunu olumsuz yönde etkileyecektir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...