google-site-verification: google3956985213adcb86.html ÇÖLYAK HASTALIĞI | BİLGİGÜVERCİNİ

ÇÖLYAK HASTALIĞI

Çölyak hastalığı ishal, karın şişliği, kansızlık, halsizlik, yorgunluk gibi şikayetlerle giden ve yaşam kalitesini bozan bir sağlık sorunudur. Aslında hastalığın bu bilinen belirtileri görünen yanıdır. Sorunların çoğu kendini belli etmez.

Çölyak hastalığında birçok sorun olabilir. Örneklemek gerekirse bu hastalarda depresyona, eklem ağrılarına, kimi eklem romatizmalarına, diş bozukluklarına ve ağız aftlarına rastlanabilinir. Ayrıca bu hastalıkta kansızlık, kısırlık ve bazı kanser ( yemek borusu ve yutak kanseri, ince bağırsak lenfoması) türlerinin daha sık görüldüğü bilinmektedir. Bu kişilerin böbrek hastalıklarına, çocukluk diyabetine, boy kısalığına ve şişmanlık problemlerine de daha sık yakalandıkları biliniyor. Cocuğunuzda davranış bozuklukları, otizm, ciltte kaşıntılı deri altı kabarcıkları, diş gelişiminde bozukluklar, kilo alamama, karında şişkinlik ve şişlik, gelişme sorunları mevcutsa ve bu sorunlara ishal eşlik ediyorsa arka planda gözden kaçmış bir çölyak hastalığının yatabileceği aklınızda olsun.

Nedeni Biliniyor
Hastalıkta hastaların büyük bölümünde özellikle buğdaydaki glutene karşı bir duyarlılık vardır. Gluten içeren prolaminler buğdayda, çavdarda, yulaf ve arpada bulunur. Hastalıkda genetik faktöler kadar çevresel faktörlerin de önemli olduğu biliniyor.
Beslenme Tarzı Değişmeli

Hastalığın tedavisinde yapılacak şey beslenme tarzından buğday, arpa, yulaf, çavdar ürünlerinin çıkarılmasıdır. E önemlisi buğday ürünlerinden ( un, makarna, mantı, ekmek, erişte ) uzak durmaktır. Çok zorda kalındığında arpa, yulaf ve çavdara Müsaade izin verilebinir. Laktozdan fakir bir beslenme diyeti de faydalı olabilir.
Eğer beslenme diyeti harfiyen yerine getirilirse altı ay gibi bir sürede iyi sonuçlar alınabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...