Ayva, bağırsakların
normal bir şekilde çalışabilmesi için en etkili besinlerden bir
tanesidir. Özellikle ayvanın içerisinde bulunan tanenler, midenin
güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Bir zehirlenme veya mide
spazmı durumunda midenin çok daha güçlü olması sağlamaktadır.
Bununla birlikte bağırsak enfeksiyonu rahatsızlıklarının
tedavisini de hızlandıran bir meyvedir ayva.
Havuç
Özellikle gözlere iyi
geldiği bilinen havuç, aslında bağırsaklara da çok iyi gelen
bir besindir. Çünkü havucun içerisinde bulunan yağ asitleri
bağırsakların temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Hatta yeterli
miktarda havuç tüketilmesi halinde bağırsaklarda meydana gelen
enfeksiyon rahatsızlıklarının da iyileşebilmesine katkı
sağlanmaktadır. Bu nedenle özellikle bağırsak enfeksiyonu gibi
rahatsızlıklarda tedavi sürecini desteklemek için havuç
tüketiminin önemi büyüktür.
Fasulye
Fasulye de bağırsaklar
konusunda havuç ile benzer özelliklere sahiptir. Çünkü
içeriğinde bol miktarda yağ asitleri bulundurmaktadır. Bu uçucu
yağ asitleri de bağırsakların çalışmasını hızlandırmakta
ve bağırsaklarda meydana gelen enfeksiyonların sorunsuz bir
şekilde atlatılabilmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle
fasulye tüketimine de önem vermek gerekmektedir.
Bamya
Maalesef herkes tarafından
çok sevilmese de ve çok tercih edilmese de bamya insan sağlığı
için çok faydalı bir besindir. Ayrı olarak bamya bağırsaklara
çok iyi gelmektedir. Bamyanın içerisinde reçineler bulunmaktadır
ve bu reçineler bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkı
sağlamaktadır. Yani bamya tüketimi sayesinde insan vücudu
mikroplara karşı çok daha korunaklı bir hale gelmektedir. Bu
sayede de bağırsaklarda meydana gelebilmesi muhtemel
enfeksiyonların riski de azaltılabilmektedir.
Nar
Nar, bağırsakların
düzenli bir şekilde işlevini getirmesi için yardımcı olan
besinlerden bir tanesidir. Nar meyvesinin içeriğinde bulunan
vitaminler ve mineraller, midede yer alan mukoza tabakasının
güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle bağırsakların
sindirimi çok daha kolay bir şekilde yapılabilmektedir.
Armut
Özellikle kabızlık gibi
rahatsızlıkların önüne geçmek için tüketilen besinlerden olan
armut, bağırsaklarda meydana gelebilecek pek çok hastalığı
önlemeye de yardımcı olmaktadır. Çünkü düzenli olarak armut
tüketilmesi bağışıklık sistemini çok daha fazla
güçlendirmektedir. Bu durum da başta bağırsakta olmak üzere tüm
vücutta meydana gelebilecek enfeksiyonel hastalıkların
önlenebilmesine katkı sağlamaktadır.
Tarçın
Hoş kokusu ve içerisine
konulduğu tatlılara verdiği özel lezzet ile çok sevilen
besinlerden olan tarçın, aslında bağırsak sağlığı için çok
önemli bir baharattır. Bu nedenle bağırsak sağlığını korumak
için düzenli olarak tarçın tüketimine dikkat etmek
gerekmektedir. Tarçının pek çok farklı tüketim biçimi
bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi ve en çok tercih edileni bir
bardak suyun içine bir miktar tarçın ilave edilerek içilmesidir.
Bu işlem uygulandıktan sonra bağırsakların çalışmasında
gözle görülür bir iyileşme yaşanabilmektedir.
Süt ve süt
ürünleri
Tüm süt ve süt ürünleri
içeriklerinde probiyotik bulundurdukları için bağırsaklara çok
yararlı gelmektedirler. Bu nedenle aşırı miktarda olmadığı
müddetçe, süt ve süt ürünleri tüketimine dikkat edilmelidir.
Ancak bu ürünleri satın alırken özellikle bazı noktalara dikkat
etmek gerekmektedir. Eğer ürünün ambalajında canlı ve aktif
küfürleri içerdiğine dair bir ibare bulunuyorsa bu gıda
bağırsaklar için çok etkili bir besindir. Her daim vücudun
sağlığı için süt ürünlerinde de doğal ürünleri tercih
etmeye yönelmek gerekmektedir. Yalnız sütün haddinden fazla
tüketilmesi midede ciddi anlamda şişkinliğe yol açabilmektedir.
Bunun yanı sıra bazı kişilerin sütte bulunan laktoza karşı
alerjisi de olabilmektedir. Bu nedenle bu kişilerin özellikle
laktozsuz sütleri tercih etmesi gerekebilmektedir. Çünkü bu
alerjiye sahip kişilerin, diğer sütleri içmesi durumunda
midelerinde büyük rahatsızlıklar yaşamaları kaçınılmazdır.
Kepekli tahıllar
Kepekli tahılların
içerisinde bol miktarda lif bulunmaktadır. Bu nedenle kepekli
tahıllar ve kepekli tahıllar ile yapılmış ürünler bağırsak
sağlığı için çok etkili yiyeceklerdir. Kepekli tahılların
içerisinde bulunan lifler bağırsakların çalışma sistemini
düzenlemektedir. O yüzden de beyaz ekmek yerine kepekli tahıllar
ile yapılmış ekmeklerin tüketilmesi büyük bir önem
taşımaktadır. Bağırsakları ile problemler yaşayan kişilerin
bir müddet kepekli tahıllara yönelmeleri, bu problemin yavaş
yavaş ortadan kalkmasına olanak sağlayacaktır. Kepekli tahıllar
ekmek olarak tüketilebileceği gibi örneğin kahvaltıda
kahvaltılık gevrek olarak da tüketilebilir. Özellikle sabahları
lifli gıdalar tüketmek bağırsakların erken vakitte çalışmaya
başlamasına olanak sağlayacaktır.
Bakliyatlar
Tıpkı kepekli tahıllar
gibi bakliyatlar da bol miktarda lif içermektedir. Bu nedenle
bağırsakların düzenli çalışmasına fasulye, mercimek ve
bezelye gibi bakliyatlar büyük oranda yardımcı olmaktadırlar.
Bakliyatların düzenli olarak tüketilmesi ile kabızlık
problemleri ortadan kalktığı gibi şişkinlik ve gaz
rahatsızlıklarını da en aza indirilebilmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder