Hindi eti, besin değerinin
yüksek olması, yağ ve kolesterol içeriğinin düşük olması,
çeşitli ürünlerle işlenebilmesi ve lezzeti ile dünyada birçok
kişi tarafından tercih edilen bir kanatlı etidir. Kırmızı et ve
tavuğa göre daha yüksek protein içerir ve yağ oranı da daha
düşüktür. Bu sebeple, hayvansal yağları azaltmayı öneren
sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Hindi eti B1 ve B2
vitaminleri bakımından da zengindir. Özellikle B grubu
vitaminlerden olan niasin kalp damar hastalıklarının tedavisinde
son derece önemlidir.
Amerika’da yapılan araştırmalar sonucu
niasinin kolesterolü düşürmede ilaçlar kadar önemli bir rol
oynadığı tesbit edilmiştir. Günlük 2 -3 gram niasin alınmasının
kötü kolesterolü yüzde 20 - 30 düşürdüğü, iyi kolesterol
oranını ise yüzde 20 - 35 artırdığı sonucuna
varılmıştır.
Amerikan Ulusal Kolesterol Eğitim Programı
yüksek kolesterolün tedavisinde niasinin kullanılmasını
öncelikli olarak tavsiye etmektedir. Ancak doz aşımı durumlarında
alerjik reaksiyonlar, baş ağrısı, mide bulantısı, mide
ekşimesi, kusma, ishal, karaciğer harabiyeti gibi yan etkilerinin
bulunduğu ve bu nedenle niasinin hekim kontrolünde kullanılması
gerektiğini de bildirilmektedir.
Düşük yağ oranı,
zengin protein, vitamin ve mineral değeri bakımından sağlıklı
bir besin olduğu bilinmektedir. Hindi eti, ‘’tryptophan’’
maddesi içerir. Tryptophan, mutluluk hormonu serotonin’e dönüşür.
Bu yüzden mutlu eden besinler kategorisindedir.
- Zayıflama diyetlerinin desteklenmesinde,
- Kalp ve damar sağlığında,
- Kansızlığın önlenmesinde,
- Yaşlanmaya karşı,
- Vücut direncinin artırılmasında,
- Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde,
etkili olabileceği
belirtilmiştir.
0 yorum:
Yorum Gönder