google-site-verification: google3956985213adcb86.html GÜLLERİN DİKİMİ, BUDANMASI VE BAKIMI | BİLGİGÜVERCİNİ

GÜLLERİN DİKİMİ, BUDANMASI VE BAKIMI


Güller Ne Zaman Dikilmeli?
Ekim ayı gül ekme zamanıdır. Ancak sert iklimli bölgelerde baharda havanın ısınmasına göre mart ya da nisan aylarında ekilmelidir. Böylece yaz aylarında pek fazla gelişmeseler de don tehlikesinden korunmuş olurlar.
Hokka gülleri saksıda yetiştikleri için kış hariç her mevsimde ekilebilir. Ekim için en ideal zaman havanın ılık, kuru ve parçalı olduğu zamanlardır.
Güller şimşir, lavanta çalı papatyası ve orta boylu çalıların yanında daha iyi gelişirler.
Ekim yapacağınız yerde daha önce gül var ise toprağını değiştirin. Çünkü güller topraktaki mineralleri emerler. Toprağın 60 cm derinliğe kadar bellenmiş olması gerekmektedir.
Eğer hokka gül ekmiyorsanız köklerini en az 12 saat suda bekletin. Kökleri biraz kısaltın ki kesilen yerlerden hemen yeni emici kökler çıksın. Güz ekimlerinde sürgünleri budamak gerekmez.
Bahar ekimlerinde bodur ve polyanta güllerden güçlü olanları 4-5, zayıf olanları ise 2-4 aşıya kadar budayın. Baston ve çardak güllerin budama işinde bundan iki misli aşı bırakın.
Kökle gövdenin birleştiği nokta yaklaşık 5 cm toprağın altında kalmalıdır. Toprağı humusla zenginleştirmelisiniz.Kökleri deliğin içine eşit şekilde yayın. Sonra deliği toprakla doldurun. Bastırıp sulayın. Can suyunun bolca verilmesi önemlidir.
Her gül ekiminden sonra gövdenin dibine 20 cm kadar toprak kümeleyin. Bu işlem bitkinin ilk zamanlarını atlatmasını kolaylaştırıyor.

Güllerin Budanması
Baharda polyanta güller budanmalıdır.
Dikkat edilmesi gereken 5 altın kural vardır:
  1. Öncelikle donmuş, ölmüş veya hastalıklı sürgünleri sağlıklı kısımlara kadar kesin.
  2. Bir sürgüne kadar geriden kesilirse daha güçlü ve uzun filiz verir.
  3. Kalın sürgünleri daha derinden budayın. İnce sürgünlere kıyasla daha güçlü ve fazla filiz verirler.
  4. Uzun saplı çiçekler istiyorsanız sürgünleri derinden kesin. Özellikle polyanta güller için bu durum geçerlidir.
  5. Yeni sürgünün çıkacağı dışa dönük aşı veya goncaların 1-2 cm üstünden budama yapın. Böylece sürgünün gelişmesi de durmaz. Solmuş çiçerkleri kesmeniz, yazın yeniden çiçek açması açısından faydalıdır. Yaban gülleri istisnadır. Çünkü bunların solan çiçekleri güz aylarında kuşburnu meyvelerine dönüşecektir.
Gübreleme
İlk gübre baharda verilmelidir. Gövdenin çevresine kümelenmiş olan toprağın üzerine gübre serpilmelidir. Zamanla toprak düzelir ve bitki besini doğru şekilde kendine alır. Mayıs sonunda gül özel gül gübresi ile ikinci kez gübrelenmelidir. Toprak kuru ise gübreleme işleminden sonra sulayın.
Eğer istenirse bitkinin etrafındaki toprağı yarı çürümüş bahçe atıklarıyla da örtmek bitkiye iyi gelir.
Temmuz veya ağustos ayında son ve üçünce kez gübreleme yapılır. Böylece bitki kışa güçlü bir şekilde girekecek.

Zararlı Böcekler
Gül yaprağı bitleri için böcek ilacı püskürtme yolunu seçiniz.
Gül yaprak arısı böcekleri mayısdan itibaren yaprak kenarlarına yumurtlama yaparlar. Bir süre sonra yapraklar içe kıvrılıp boru gibi bir görüntü alır. Kıvrılan yaprakları kesin ve özellikle yaprakların altlarına ilaç püskürtün. 15 gün sonra bu işlemi tekrarlayın.
Gül dalböceğinin larvaları dalları yerler. Uçlardaki yapraklar solmaya başlar. Dalları sağlıklı yerlerine kadar kesmek gerekir. Kesim yerlerine ağaç balsamı veya benzer bir madde sürülebilir ki mantar kapmasın. Parazitlenme çoksa özel böcek ilacı kullanılabilir.

Tehlikeli Hastalıklar
Beyaz yaprak pası hastalığı yaprakların üzerinde beyaz bir katman şeklinde gösteren bir mantardır.
Özellikle bahar aylarıda kirli ve nemli havada bulaşır. Belirtileri fark edince gülün üzerine mantar öldüren bir antiseptik veya yaprak pası için özel bir ilaç püskürtün.
Gül mantarı soğuk ve nemli havalarda toprak ıslakken bulaşan bir mantardır. Gülün yapraklarını öldürür. Yapraklar sararıp dökülmeden önce yıldız biçiminde kahverengi lekeler görülür. Hasta yapraklarını alın ve 15 gün arayla gül mantarına karşı doğal bir mantar öldürücü ilaçla tedavi edebilirsiniz.

Kışa Girerken
Kışa girerken gülün dallarındaki yaprakları yolup , dökülmüş olanları yerden alın. Gülün gövdesinde 20-30 cm kadar humus, yanmış gübre veya toprak kümeleyin. Asla turba kullanmayın. Çünkü turba suyu çeker ve kışın gülün dibinde adeta bir buz kümesi oluşturur. Açıktaki dalları dondan, kış güneşinden ve kuru rüzgarlardan korumak için ince çam dalları kullanın.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...