Malzemeler
5 lt’lik boş su bidonu
2,5 lt su
10 çorba kaşığı iri
tuz
8 kaşık iri limon tuzu
Yeşil zeytin yapımı
Almış olduğumuz
zeytinlerimizi yıkayalım. Zeytinlerimize bıçak yardımıyla çizik
atalım. Eğer zeytinleri çizmezseniz daha uzun sürede yenebilecek
duruma gelir. Zeytinlerin uzun süre dayanmaları için dar ağızlı
bir bidon kullanmalısınız.
Zeytinleri bidona
dolduralım. Su, limon tuzu ve iri tuzu başka bir kapta birbiriyle
karıştıralım. Bidondaki zeytinlerin üzerine dökelim. Kapağını
sıkıca kapatıp, serin ve güneş görmeyen bir yerde saklayalım.
Bir hafta sonra kapağında gevşeme var mı diye kontrol edelim.
Gevşeme varsa kapağı iyice sıkıştıralım. Ortalama 2 ay sonra
tüketime hazır olacaklardır. Yiyeceğimiz miktar kadarını bir
kaseye alıp, rengi gitmemesi için limon ve zeytinyağı ilave
ederek dolapta saklayabiliriz.
Siyah zeytin yapımı
Zeytinleri geniş ve derin
bir kaba koyalım. Kaya tuzu veya deniz tuzunu zeytinlerle iyice
harmanlayalım. Bu zeytinleri tuzlarıyla birlikte bidona dolduralım.
En az 15 gün boyunca günde 1-2 kez zeytin bidonumuzu hafifçe
aşağı- yukarı sallayarak, aşağıda biriken acı su ve tuzun
zeytinler arasında homojen dağılmasını sağlayalım.Bidonu
ışıktan uzak ve serin bir yerde muhafaza etmeliyiz. Bir ay içinde
zeytinler olacaktır. Acı suyunu boşaltmayın. Bu su zeytinleri
koruyacaktır. Yiyeceğimiz kadarını bidondan çıkarıp, 1-2 saat
suda beklettikten sonra, üzerlerine zeytinyağı ve limon gezdirerek
buzdolabında saklayabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder