BESİN ZEHİRLENMELERİNE KARŞI DİKKATLİ OLUNMALI

  • Tatilimizin zehir olmasını istemiyorsak, otellerde bize sunulan açık büfe yemeklere dikkatli yaklaşmalıyız. Açık büfe yemekler uzun süreler açıkta ve sıcakta kalırlar. Bu nedenle özellikle mayonezli, yumurtalı ve yoğurtlu mezeler soğuk ortamlarda mı servis ediliyor diye kontrol etmeliyiz. Mümkünse bu tarz yemekleri , yemek saatlerinin başında almalıyız.
  • Yine açık büfe ortamlarında et, tavuk, balık gibi gıdaları üzerlerinden duman çıkmakta iken alın, böylece iç sıcaklığı bakteri üretmesine izin vermemiş olur.
  • Sıcak havalarda en çabuk çiğ et ve bunlardan oluşturulan şarküteri ürünleri bozulur. Dikkatli yaklaşmakta fayda var.
  • Dışardan almış olduğumuz sebze ve meyveleri mutlaka buzdolabında saklayın.
  • Açıkta satılan süt ve süt ürünleri pastorize edilmedikleri için salmonella bakterilerinin üremeleri bakımından uygun ortam hazırlarlar. Bunları satın almayın.
  • Buzdolabında pastorize sütü açıldıktan sonra en fazla iki gün saklayabiliriz. Krema , mayonez gibi ürünleri buzdolabı kapaklarında saklamayın. İç raflarda saklayın.
  • Eğer çiğ et, tavuk ve balığı 1 veya 2 gün içerisinde tüketmeyeceksek, derin dondurucuda yemeklik porsiyonlara göre ayırıp, saklayabiliriz.
  • Dondurulmuş ürünleri çözdürürken, dışarıda değil, buzdolabı içinde 24 saatte çözdürün. Çözdürülmüş besinleri tekrar dondurmayın.
  • Pişen yemeklerinizi oda sıcaklığında soğumaya bırakmak yerine bir saat içinde soğutup buzdolabına yerleştirin. Ayrıca içine buz veya soğuk su dolu bir kabın içine pişirdiğiniz kabı koyarak da soğutma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...