google-site-verification: google3956985213adcb86.html DUYGUSAL YEMEK YEME ATAKLARI | BİLGİGÜVERCİNİ

DUYGUSAL YEMEK YEME ATAKLARI

Hiç kimse durup durduğu yerde kilo almaz. Kimisi hareketsizlikten, kimisi ihtiyaç duyulandan fazla yemek yediği için kilo alır. Yemek yeme ihtiyacımızın arkasında bilinen ve bilinmeyen nedenler vardır. Duygusal yemek yeme de genelde kadınlar arasında yaygındır.
Genelde gerginlik, depresyon, yalnızlık, sıkıntı, stres, endişe ya da kaygı durumlarında bir şeyler yendiğinde kişi kendinde bir rahatlama hisseder. Bu nedenle bu gibi durumlarda yemek yeme bir alışkanlık halini alır. Bazen de başkalarının yanında onlardan cesaret alınarak, olaylardan mutluluk ve keyif alındığında da fazla yeme eğilimi içine girebiliriz. Kimi zaman dış etkenlerin de etkisi altında kalırız. Örn. reklamlar, davetkar afişler.
Seyrek de olsa kimi zaman takıntılarımız da yemek yeme isteğimizi artırır. Örneğin kişi fazla kilolu ve zayıflayamıyorsa kendini cezalandırma yoluna giderek fazla yiyebilir.

Eğer duygusal yeme ataklarınız var ise bu durumda kendinizi başka ilgi alanlarına yönlendirmeye çalışın. Mesala bu atak geldiğini hissettiğinizde mutfağa gitmek yerine dışarıya yürüyüşe çıkabilir, ev işleri ile oyalanabilir, bir arkadaşınızla telefonla sohbet etmeyi seçebilir, yoga veya nefez egzersizi yapabilir veya el işi yapabilirsiniz. Bütün bunlar işe yaramıyorsa, psikolojik destek isteyebilirsiniz. Unutmayın ki ‘’duygusal yeme’’ kontrol altına alınabilen bir sorundur.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...