Günlük hayattaki stresli
anlar, yoğun trafik, yorucu ve stresli iş hayatı hafızamızı
olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar düzenli ve dengeli beslenmenin
hafıza üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirtmekteler.
Beyin gücümüzü
aşağıdaki besinler destekliyor.
YABAN MERSİNİ

ELMA
Yapılan son çalışmalara
göre elmanın içeriğindeki quercetin,kateşin, phloridzin ve
chlorogenic asitin güçlü antioksidanlar olması nedeniyle hafıza
kayıplarını önlediğini göstermiştir.
SOMON
İçeriğindeki Omega-3
sayesinde hafıza dostudur. Omega-3 asitleri hücre yok olmasını
azaltarak, hafızayı taze tutuyor.
ISPANAK
Ispanak ve onun gibi koyu
yeşil yapraklı sebzeler, yaşa bağlı hafıza kayıplarını
yavaşlatıyor.
İçeriğindeki folik
asitin yüksek olması da Alzheimar riskini azaltıyor.
KIRMIZI SOĞAN
İçeriğindeki
antosiyanin ve quercetin maddeleriyle hafıza için mükemmel bir
destekleyici.
KURUYEMİŞ VE YAĞLI
TOHUMLAR
Yağlı tohumların
içeriğinde E vitamini hafıza için iyi bir antioksidan. Badem,
fındık ve ayçekirdeği bunlara örnek olarak verilebilir.
YAĞSIZ KIRMIZI ET
Yapılan araştırmalar,
demir eksikliğinin de hafızayı zayıflattığını göstermiştir.
Kırmızı et, demir açısından çok zengindir. Demir eksikliği
yaşayan kişilerde kansızlık ve hafıza zayıflamaları görülüyor.
ÜZÜM
Kırmızı ve mor üzün
içerisinde bulunan quercetin ve antosiyanin hafıza için önemli.
BİBERİYE
Biberiye koklamak bile
hafıza üzerinde olumlu etkiler bırakıyor. Konsantrasyonu
yükseltiyor.
KAFEİN
Çalışmalar kafeinin hem
olumlu, hem de olumsuz etkileri olduğunu göstermiş. Fakat orta
yaştaki kişilerin üzerinde hafıza için olumlu etkileri olduğu
belirtiyor. Fakat aşırı tüketilmemeli.
HAFIZAYI OLUMSUZ
ETKİLEYENLER
- Aşırı alkol tüketimi
- Kontrolsüz tatlandırıcı
kullanımı
- Yüksek şeker içeren
besinler
- Yağlı yiyecekler
0 yorum:
Yorum Gönder