google-site-verification: google3956985213adcb86.html AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI | BİLGİGÜVERCİNİ

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

Dişlerimizi korumada beslenmenin önemi büyüktür. Besinlerimiz yeterince kalsiyum, fosfor ve flüor minerallerini içermelidir. Diş eti ve diş sağlığı için A,D ve V vitaminleri içeren besinler yemeliyiz. Bu mineral ve vitaminleri karşılamak için süt, süt ürünleri, meyve ve sebzeyi yeterli tüketmeliyiz.Kadınların hamilelik, menapoz gibi dönemlerinde diş etleri oldukça hassasiyet gösterir. Doğum kontrol haplarının kullanıldığı dönemlerinde diş sağlığında önemli değişiklikler olur. Diş etlerinde şişkinlik ve kızarıklıklar oluşabilir. Diş doktorlarına gidildiğinde doğum kontrol ilacı kullanıldığı belirtilmelidir. Diş hekimi bu tür ilaçların yan etkilerini azaltacak tavsiyelerde bulunup, gerekliyse gargara verebilir.
Menapoz döneminde ise daha çok diş eti çekilmesi görülür. Orta-sert veya yumuşak diş fırçası kullanmak faydalıdır. Menapoz döneminde tat duyusunda değişiklik, ağızda yanma hissi, tükürük akışında azalmaya bağlı ağız kuruluğu oluşabilir. En önemlisi de çene kemiği erimesidir. Doktorunuzun vereceği tavsiyeleri dikkate almalısınız.
Hamilelik döneminde hormonlarda seviye değişiklikleri olur. Bu da diş etlerinizde şişmelere, kanama ve kızarıklıklara neden olabilir. Bu dönemde hamilelik gingivitisi denilen bir tür diş eti hastalığı olabilir. Bu nedenle planlı bir hamilelik gerçekleştirilmelidir. Dişlerin hamilelik öncesi bakımının yapılması ve hamilelik olduktan sonra 3 ile 6. ayda kontrolleri yapılmalıdır. Hamilelik esnasında hiçbir şekilde röntgen çekimi yaptırılmamalıdır. Hem bebeğinizin dişlerinin gelişimi hem de genel sağlığı için kalsiyum, fosfor ve mineraller açısından zengin beslenmeniz gerekmektedir. Hamile bir kadın mutlaka süt, süt ürünleri, balık, tavuk ve et, taze meyve ve sebze tüketmelidir.
Öğün aralarında şekerlemelerden kaçınılmalıdır.
Fındık, ceviz gibi kabuklu yiyecekler diş ile kırılmamalıdır.
Yatmadan önce mutlaka dişler fırçalanmalıdır.
Çok soğuk ve çok sıcak yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
Sadece yumuşak yiyecekler değil, arada havuç, elma gibi yiyecekler ısırılarak yenmelidir.
Ağzı açık uyuma dişlere zarar verdiğinden burunda bu yönde bir tıkanıklık var ise bu giderilmelidir. Yılda iki kez diş doktoruna giderek dişlerin genel kontrolü sağlanmalıdır.


0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...