google-site-verification: google3956985213adcb86.html HAZIR PARKENİN DÖŞENMESİ | BİLGİGÜVERCİNİ

HAZIR PARKENİN DÖŞENMESİ

Hazır parkeyi döşemeye başlamadan önce mutlaka üreticinin talimatlarına dikkat ediniz.

Düz ve sağlam bir zemine hazır parkeyi rahatça döşeyebilirsiniz. Yalnızca parke elemanlarının önceden hazırlanmış olukları ve dilleri birbirine tutkallanmalıdır. Dayanıklı zemin yüzeyleri olarak dökme asfalt, döşeme suntaları, çimento, anhidrit sert alçı, kısa bukleli duvardan duvara halı, PVC yer kaplamaları, linolyum ve yer karosu sayılabilir. En az 2 m uzunluğunda bir cetvel ile zeminin düzgünlüğünü kontrol edin. Zemin her yerde düzse, parkeyi döşemeye başlayabilirsiniz.

Ancak 2 mm’yi aşan engebeler mevcutsa, zemini önce tesviye etmelisiniz. Parkeyi betona ya da sert alçıya döşeyecekseniz, zemin yüzeyini, oluşan inşaat neminden bir buhar freni (folyo) yardımıyla koruyun. Her durumda parkenin altına oluklu karton, PE köpük veya mantar altlık levhası gibi bir montaj şeridi sermelisiniz. Bu şeritler parkenin üzerinde yürünmesini rahatlaştırır ve ufak engebeleri giderir. İlk tahta sırası mutlaka doğrusal olarak, yani duvara paralel döşenmelidir. Çoğunlukla duvarlarda inşaat toleransları bırakılır. İlk parke sırasını hizalamak için gergin bir ip kullanın. Döşeme tahtalarını 8-10 mm kalınlığındaki tahta kamalarla sabitleyin. Sonra, ilk eleman sırasını oluk tarafı duvara bakacak şekilde dizin. Parke döşeme çalışmasında, parke elemanlarını kesmek için bir ayaklı testere veya elektrikli kıl testereye; zeminin düzgünlüğünü kontrol etmek için bir suterazisine; kesme kenarını bir çıtayla örtmeden önce parkeyi oda geçişlerinde farkedilmeyecek şekilde sabitlemek için bir çift çelik çiviye, bir havşaya, bir çekice ve bir takoza ihtiyacınız olacaktır. Takoz, hazır parkelerin oluklarını ve dillerini birbiri içine geçirirken hassas dilleri çekiç darbelerinden korur.

Takozun çalışabilmesi ve komşu odalara gürültü gitmemesi için kamalar yardımıyla duvarla parkeler arasındaki güvenlik mesafesini koruyun. Kamaların parke döşeme işleminden 24 saat sonra kaldırılmaları gerekir. Olukları ve dilleri, pratik bir plastik şişeden kullanacağınız ağaç tutkalı ile birleştirin. Duruma göre, parkeleri kesmeden önce çentikleri delmek için bir matkap makinesine de ihtiyacınız olabilir. Her levha sırası, bir önceki sıraya göre en az 30 cm kaydırılmış olarak birleştirilmelidir. Yeni inşaatlarda ise, parkelerin döşenmesi sona bırakılmalıdır. Bu mümkün olmuyorsa, yeni zemin yüzeyini kalın bir tabaka halinde oluklu mukavva veya kaymayacak şekilde yapıştırılmış folyo ile koruyun.

Parke paketlerini döşeme işlemine başlayacağınız zaman açın. Doğru bir ortam oluşturmak için, lütfen üreticinin ambalaj üzerindeki talimatlarını dikkatle okuyun.

Bir takoz, çekiç darbelerini yumuşatacak ve böylece parkenin zarar görmesini önleyecektir. Piyasada plastik malzemeden ya da tahtadan yapılmış takozlar satılmaktadır. Ancak hazır elemanların kısaltılmasından kalan parke parçaları da kullanılabilir. Levhaların oluklarını ve dillerini dikkatle üst üste getirerek dilin veya parke yüzeyinin zarar görmesini önleyin. Şayet beyaz tutkal, birleşme yerinden ya da derzden dışarı taşıyorsa hemen silerek temizleyin.
Parke elemanları ağaç tutkalı ile birleştirilir. Bunun için olukların içine ince kordonlar halinde tutkal serin. Sivri uçlu bir memeyle bu işlem kolayca yapılabilir. Duvarlara bitişik ilk ve son sırada sağlam duvar bordürü yoksa, buralarda elemanları birbiri içine daha sağlam çakmalısınız. Bu işlemi, duvarla parke elemanının arasına sokacağınız bir keski demiri ile yapabilirsiniz. Böylece tahtaları birbiri içine kolayca geçirirsiniz.

Parke tahtalarını asla duvar bordürüne bitişecek şekilde döşemeyin. Odadaki nem durumuna bağlı olarak parkeler genleşir veya çeker. Duvarla parkelerin arasında esnek birleştirme bulunmalıdır. Tavsiye edilen kalınlık 8 mm’dir. Aksi halde parkede açılma ve şişmeler oluşabilir. Ayrıca, parke ile kapı eşikleri, kalorifer boruları, duvar ön ve arka engelleri arasında da yeterli mesafe bırakın. İleride birleşme yerlerinde toz birikmesini önlemek için buraları plastik şemselerle, metal raylarla veya ahşap çıtalarla örtün. Geçiş rayları veya dörde ayrılmış yuvarlak çıtalarla, parkeden komşu odadaki yer karosuna geçiş gibi zemin döşemesinin değişmesi durumlarında eşiklerin ayağa takılması önlenmiş olur. Birbirine uygun renk tonlarında hazır cilalı ve perdahlanmış ahşap çıtalar ve natürel ya da renkli plastik çubuklar mevcuttur. İsterseniz, odada uyumlu bir genel görünüm elde etmek için ham eşik çıtalarını kendiniz de boyayabilirsiniz. Süpürgelik çıtasını çok ince seçmeyin. Estetik kazandırayım derken hem zemin döşemesinin rahatlığını bozar hem de temizliği zorlaştırırsınız. Biraz daha yüksek tutulan koruyucu çıtalar duvarı kir izlerinden daha iyi koruyacaktır.
Parkenin yerden ısıtmalı mekanlara döşenmesi söz konusu ise, montajın bir parkeciye yaptırılmasını tavsiye ederiz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...