google-site-verification: google3956985213adcb86.html NEDEN HIÇKIRIRIZ? | BİLGİGÜVERCİNİ

NEDEN HIÇKIRIRIZ?

Hıçkırık olduğumuzda su içeriz ya da başka yollar bulmaya çalışırız. Fakat ne kadar çabalarsak çabalayalım bir sonuç elde edemeyiz ve kendiliğinden geçmesini bekleriz. bu arada biz hıçkırırkende etraftakiler imalı bir şekilde bakar bizi utandırırlar. Halbuki bu olay istam dışı gerçekleşir. Peki insanlar niye hıçkırırlar?
Hıçkırırk midenin üstünde ve yemek borusunun alt kısmında bulunan sinirlerin uyarılması sonucunda oluşur. Bu uyarmada gaz sebebiyle olur. Yemek yerken, özellikle de hızlı yediğimizde beraberinde hava da yutarız. Gerçi bu havanın büyük bir bölümü geğirti yoluyla atılır. Ama birazıda besin katmanları arasında sıkışır. Hıçkırıkda bu sıkışmış havanın yukarı doğru itilip vücuttan atılmasını sağlayan mekanizmadır. Mesela karbonatlı içecek içtiğinizdehıçkırık başlamasının sebebi budur.
Hıçkırıktan kurtulmak için yapılbilecek bazı hareketler vardır. Örneğin bu oluşan gazın dışarı atılabilmesi için başı yukarı kaldırmak. Derin derin nefes almak. Su içmek, ama su içerken yavaş içmek şart. Yoksa gene hava yutarız ve bu da hıçkırığı kesmez. Çiğneme hareketini en aza indirmek, çünkü ne kadar çok çiğnersek o kadar hava yutarız ve buda hıçkırığımızın devam etmesine neden olur.


0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...