Yemeklerimize lezzet
katarken, sağlığımıza da fayda sağlayan baharatlardan biri
kimyon. Biz onu daha çok et yemeklerine yakıştırsak da, aslında
oldukça geniş bir kullanım alanı var.
İştahı açan, bağırsak
gazlarını çözen, sinirleri yatıştıran, alerjik reaksiyonları
azaltan, sindirim dostu kimyon, bu yönleriyle alternatif tıp için
çok değerli bir baharattır. Kimyon tohumları, vücudun yaşamsal
faaliyetlerinde elzem olan demir bakımından zengindir.
Enerji tüketiminde,
metabolizmanın sağlıklı çalışmasında ve hücrelere oksijen
taşınmasında etkili olan hemoglobinin yapıtaşı olarak demir,
kanda yeterli ve düzenli olarak bulunmalıdır.
Kimyon, bağışıklık
sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Özellikle büyüme çağındaki
çocuklar, gebeler, emzikliler ve regl kanaması olan kadınların
mutfağından kimyonu eksik etmemesi gerekir. Kansere karşı savaşan
içeriğiyle kimyon tohumları, başta mide ve karaciğer tümörleri
olmak üzere pek çok kansere karşı önleyicidir. Serbest
radikalleri yok edebilme gücü ve karaciğerin detoksifikasyon
enzimlerini arttıran etkisiyle dikkat çeker. Tohumlarından elde
edilen yağ antimikrobiyal özelliktedir; ayrıca alerji
belirtilerini azaltır.
Kimyon tohumlarının iyi
bir sindirim sistemi için yardımcı olduğunu biliyoruz. Özellikle
Meksika, Hint ve Orta Doğu mutfaklarında sık kullanılan bu
baharat, yemeklere kattığı lezzet kadar sindirim dostu olmasıyla
da tercih ediliyor. Gaz giderici özelliği olduğundan, şişkinlik
yaşayan ve bağırsak tembelliğinden şikâyet edenler
kullanabilir. Mide ekşimesini de azaltabilen kimyon, hazmı
kolaylaştırıcı bir çay olarak yemek sonrasında içilebilir.
Bir tatlı kaşığı
kimyon tohumunun sekiz dakika kadar demlenmesiyle, hazma yardımcı,
lezzetli bir çay elde edebilirsin.
Baklagillere (özellikle
yeşil mercimek ve nohut) çok yakışan kimyonu, yemeklerde veya
baklagil içeren çorbalarda mutlaka kullanmalısın.
Badem ve kuru kayısı
ile yapılsın pilavlara değişik bir aroma kazandırır.
Sote sebzelere pul biber
eşliğinde eklenecek kimyon, yemeğe lezzet katacaktır.
Eski çalışmalar
kimyonun, karabiber ve balla karıştırıldığında afrodizyak
etkili olduğunu gösteriyor.
işlenmemiş tohumlarını
yanmaz tavada azıcık çevirerek tadını güçlendirebilirsin.
Köfteye çokyakışan
kimyonu, körili tavuk sotelere de ekleyebilirsin.
Sirke ve su ile kaynatılıp
içilirse nefes darlığına ve solunum sorunlarına karşı faydalı
olabilir. Ancak mideni rahatsız ederse ya da herhangi bir yan etki
görürsen kesmelisin.
0 yorum:
Yorum Gönder