İstanbul, birbirinden güzel, birbirinden lezzetli balık sofralarıyla meşhur bir şehir. Ancak burada asıl marifet, hangi balığın hangi ayda yeneceğini bilmektir!
- Ocak ayında Hamsi ve Kefal yenir.
- Şubat ayı Kalkan başlangıcıdır.
- Mart-Nisan demek Barbun ve Gümüş Balığı demektir.
- Mayıs ayında kış balıklarına veda edilir. Levrek, Tekir, İskorpit, Dil Balığı yenir. Haziran’da Karagöz ve Kırlangıç…
- Balığın en az olduğu ay Temmuz ayıdır, Sardalya tüketilir.
- Ağustos geldiği zaman Çingene Palamudu arzı endam eder.
- Ve Eylül ayında balık sezonu açılır… Yağmur suyu sonrası palamut irileşir ve bollaşır, İzmarit, İstavrit ve Kılıç’ın da tadı gayet yerindedir.
- Ekim ayı göç ayı, Karadeniz’den Marmara’ya… Lüfer lezzetlidir.
- Kasım en bereketli aydır. Uskumru bu ayda yenir, Hamsi bu ayda çıkar.
- Aralık neredeyse tüm balıkların en lezzetli olduğu aydır, bol bol tüketilir.
0 yorum:
Yorum Gönder