Genellikle
yağlık olarak kullanılan Ayvalık yuvarlamanın sofralık türleri
de çok lezzetli. Yapılış yöntemlerine göre farklı
isimlendirilen Ayvalık yuvarlama, Ayvalık kırma, Ayvalık ya da
Cunda dönderme, Ayvalık çizik gibi isimler alıyor.Bu ismi
almasının sebebi ise tuz ve limon asidinde yuvarlanarak terbiye
edilmesi.
Nizip
Tapan
Anadolu’da
yetişen en eski zeytin ağcı türü. Genellikle yağlık olarak
tercih ediliyor çünkü asit oranı oldukça yüksek.Bunun yanı
sıra sofralık olarak da tercih edilebilir. 900 bin civarında ağaç
sayısı bulunuyor.
Tire
Çekişte
Tire
çekişte eğri çekirdeği ile çekişte olarak adlandırılan diğer
türlerden ayrılıyor. Bir zamanlar Tire civarında yaygın olarak
üretilen bu tür maalesef günümüzde hızla yok oluyor.
Akhisar
Domat
Akhisar’ın
en iyi yağlık zeytinlerinden. Yetiştiği bölgeler; Manisa'nın
Akhisar, Turgutlu, Saruhanlı, İzmir'in Merkez, Kemalpaşa, Selçuk,
Aydın'ın Merkez, Söke,Karacasu, Kuyucuk ilçeleri ve bölgeye özgü
bir zeytin türü.
İzmir
Sofralık Memecik
Ege
Bölgesi’ndeki ağaçların yüzde 50’sinden fazlasını
oluşturuyor. Kuraklığa dayanıklı olması ile bilinen bu tür,
yeşil ve siyah salamuralık değerlendiriliyor.
0 yorum:
Yorum Gönder