BEBEKLERİMİZİN İLK AYAKKABILARI

Bebeğiniz yürümeye başlamadan önce ayakkabılara ihtiyaç duymaz. Aslında destekleyici ayakkabılar onun gelişen hareket kabiliyetine engel olur. Çoraplar, botlar veya yumuşak bebek ayakkabıları sıcak tutması açısından iyi olsa da çıplak ayaklar da sakıncalı değildir. Çocuğunuz ilk adımlarını atarken artık gerçek bir çift ayakkabı almanın zamanı gelmiş demektir. Daha çok patiğe benzer “bebek ayakkabıları” ndan farklı olarak gerçek ayakkabıların destekleyici tabanları (muhtemelen kauçuk malzemeden) mevcuttur ve üst kısımları daha sağlamdır. Ayakkabılar çocukların ayaklarını dışarıda ve tehlikeli olabilecek her yerde korur.
Örneğin keskin parçaların bulunduğu yüzeyler.
Eğer yerler yeterince sıcaksa, yeni yürüyüşçünüzün evin içerisinde (veya kum gibi güvenli yüzeylerde olmak üzere dışarıda da) çorap veya yumuşak bebek ayakkabılarıyla veya çıplak ayak dolaşmasına izin verebilirsiniz. Yumuşak ayakkabılarla veya çıplak ayakla dolaşmak çocukların güç kazanmasına ve bacak ve ayakları açısından koordinasyon geliştirmesine yardımcı olur.

Ayakkabı Alışverişi İçin Tavsiyeler
  • Günün daha geç saatlerinde alışveriş yapın. Çocuğunuz erken saatlerde daha iyi dinleneceğinden, ayakları da aynı şekilde daha iyi dinlenmiş olur. Aslına bakarsanız günün sonunda ayaklar yüzde 5 kadar genişlemiş olacaktır ki bu da ayakkabının tam olarak ayağı kavraması anlamına gelir.
  • Lastik bir ayakkabı veya nefes alabilir, hafif burunlu (kanvas, kumaş veya yumuşak deri malzemeli) bir ayakkabı seçin. Sentetik burunlardan uzak durun çünkü bunlar ayakların terlemesine sebep olur.
  • Ayakkabının tabanına dikkat edin. Taban, düz ve bükülmez değil esnek ve kavraması
    yüksek olmalıdır. Kaymayan tırtıklı kauçuk tabanlar iyi kavrama sağlayacaktır.
  • Ayağına tam olup olmadığını anlamak için onu ayağa kaldırın. Topukla ayakkabı arasında ufaklığın küçük ayaklarım kavramaya yetecek kadar boşluk olmalıdır ve başparmağınızın genişliğince topuğunun sonu İle ayakkabının ucu arasına sığmalıdır. Bu da ayakkabının içerisinde hareket edecek kadar yer kaldığına işarettir.
  • Ayağın üst kısmını kavramaya çalışın (eğer ayakkabının üstü yeterince yumuşaksa).
    Eğer kavrayamıyorsanız, ayak parmağının kökünde ayakkabı fazla sıkı olabilir.
  • Çocuğunuzun bir çift ayakkabıya hemen alışmasını beklemeyin. Etrafta biraz dolaşmasına izin verin, ardından ayakkabıyı çıkarın ve tahriş olmuş herhangi bir bölge olup olmadığını kontrol edin.
  • BağıcıklarIN iki kere düğüm atmak için yeterince uzun olduğundan emin olmalısınız (veya daha uzun bir çift bağıcık alabilirsiniz).
  • Bazı ebeveynler cırt bantlı ayakkabının kolaylığının keyfini çıkarırlar. Fakat cırt cırtların ne kadar kolay açıldığı anlaşıldıktan sonra o ayakkabılar giyilmekten daha çok çıkarılacaktır. Ayrıca cırt cırtların seslerini genellikle tam da duymak istemediğiniz anlarda duymanız olasıdır.

Çocuğunuzun Ayaklarıyla İlgili Muhtemel Endişeleriniz
Ayaklara odaklandığınızda sizi endişeye sevk edecek birkaç şeyi fark edebilirsiniz. Çocuğunuzun ayaklarının halen gelişmekte olduğunu unutmayın ve bu sebeple bir yetişkin ayağı gibi olmayabilir veya hareket etmeyebilir.
Eğer kemerlerin altında yağlanma varsa, örneğin tombul ayakları olabilir veya yürüdüğü zaman parmak uçlarını döndürme alışkanlığı olabilir ki buna içe basma adı da verilir (çocukların büyük çoğunluğu okul çağına gelmeden bu alışkanlığı bırakır).
Bir sonraki doktor kontrolünüzde tüm endişelerini mutlaka doktorunuza iletin, çünkü ayak problemlerinin düzeltilmesi çocuğunuz küçük yaşlardayken çok daha kolaydır.
Bir sonraki ayakkabı dükkanı ziyaretinizde yeni bir çift almanız gerektiğini de ayrıca belirtmeliyiz. Ayakları artık çok hızlı büyüyor ve birkaç haftada bir kontrol etmeniz gerekecek. İki ila üç ay içerisinde bir çift daha büyük numara ayakkabıya ihtiyacınız olacak.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...