Bitki çaylarını
hazırlarken suyla bitkiyi beraber kaynatmayın. Bunun yerine
kaynamış suya bitkiyi atıp, demleterek tüketin.
Bitkilerin yapraklarını
veya çiçeklerini önceden değil de kullanım sırasında ufalarsak
aroması ve etkisi daha uzun süreli olur.
Adaçayı
Yaprakları kullanılıyor.
Mide şikayetlerine, soğuk algınlığına, boğaz yanmasına karşı
kullanılıyor. Günde 2-3 defa 5 ile dak. demleyerek içilebiliyor.
Anason
Tohumları kullanılıyor.
Hazımsızlığı gidermeye, idrar artırmaya, öksürükte balgam
söktürmeye yarıyor. Yemeklerden önce 1-2 gr tohum 5-10 dak.
demleyerek ve süzülerek kullanılıyor.
Ayva
Tohumu ve yaprak kısımları
kullanılıyor. Öksürük yatıştırıcı etkisi var. Yatmadan önce
bir çay kaşığı ayva tohumu, ayva yaprağı, ıhlamur ile
harmanlayarak 5-10 dakika demleyip, süzülerek içilir.
Ihlamur
Çiçek kısımları
kullanılır. Soğuk algınlığına, öksürüğe ve balgam
söktürmeye iyi gelir. 2 gr. 15 dakika demlenerek içilir.
Karanfil
Çiçek tomurcukları
kullanılıyor. Ağız ve boğaz enfeksiyonları için antiseptiktir.
1,5 gr toz tohum 10-15 dakika demlenir. Süzdürüldükten sonra
gargara yapılır.
Kişniş
Tohumları kullanılır.
Hazımsızlığa iyi gelir. İştah kaybını önler. Öğün
aralarında bir fincan kaynamış suya 1 gr konulur, 15 dak.
demlenir. Süzdürüldükten sonra içilir.
Kuşburnu
Meyvesi kullanılır. C
vitamini içerir. İdrar artırır. Böbrek taşı düşürmeye
yardımcıdır. Günde 3 defa 2 gr. 10-15 dakika demlenerek süzülür.
Yemeklerden 30 dakika sonra önerilir.
0 yorum:
Yorum Gönder