Eski Romalılar cevizi
kötülüğü kovması, sağlık ve bereket gelmesi için düğünlerde
misafirlerin üzerine atarlarmış. Fransız köylüleri , eve
bereket getirsin diye tavana içi ceviz dolu çanta asarlarmış.
Günlük hayatta tazesini
veya kurusunu tükettiğimiz ceviz, yağ seviyesi yüksek olsa da,
doymuş yağ asidi oranına az miktarda sahip. Cevizdeki bu yağlar,
bitkisel sıvı yağlarla da benzerlik gösteriyor. Ayrıca lif,
tanen, polyfenol gibi sağlık açısından yararlı pek çok
bileşeni içeriyor.
Başlıca
Faydaları
- İçeriğindeki fosfor ve kalsiyum nedeniyle zihin yorgunluğunu gideriyor.
- Kemik ve dişleri güçlendiriyor.
- Potasyum sayesinde sinir sistemini ve kas dokusunu destekliyor. Magnezyum içerdiği için kasları rahatlatıyor.
- Akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan ve kansızlığı önleyen demir cevizde bolca var.
- İçerisindeki posa ve magnezyum tip 2 diyabetin insülin ve glikoz düzeylerinin dengelenmesine yardımcı oluyor.
- Antioksidan özelliğinden ötürü kanser ve Alzheimer gibi hastalıklardan korunmada faydalı bir yemiş.
- Uzmanlara göre ceviz gibi sert kabuklu yemişlerin kalp krizi riski üzerinde olumlu etkisi var.
- Ceviz omega 3 kaynağı da olduğu için iyi kolesterolü yükselten, toplam kolesterolü de önemli ölçüde azaltan bir yemiş çeşidi.
Dikkatli
Tüketilmeli
Yoğun bir enerji kaynağı
olduğu için aşırı tüketimi kilo kontrolünü zorlaştırır.
Bir ceviz ortalama 25 kalori, 8 ceviz 200 ek kalori demektir. Bu
fazla kaloriyi ancak ya başka yiyecekleri kısarak ya da egzersiz
yaparak alabilirsiniz.
Cevizle ilgili size kolay
bir sos tarifi vermek istiyorum.
0 yorum:
Yorum Gönder