Enginar eski Yunan ve Roma
döneminden beri bilinen bir sebze. Kral ve asillerin sofralarından
eksik olmazmış. Ülkemizde enginar 16.yüzyılda Osmanlı’da
görülmeye başlanmış. O dönemde Avrupa’dan Osmanlı’ya göç
eden Museviler tarafından yetiştirildiği bilinmekte.
Temizlemesi zahmetli olan
bu bitki uzun süredir temizlenmiş hazır halde marketlerde olduğu
kadar pazarlarda da mevsiminde çokça bulunmakta. Burda atlanmaması
gereken bir konu da enginarın temizlendikten sonra çok çabuk
kararan bir sebze olduğundan limonla iyice ovulması ve pişirilirken
tencereye birkaç damla limon suyu konulmasıdır.
Enginarın pişip
pişmediğini anlamak için de ortasına çatal batırmak en iyi
yöntemdir. Kolayca batıyorsa pişmiş demektir.
Enginarların şu sıra
tam mevsimi, eğer arzu ederseniz kış için şimdiden dipfrize
koyabilirsiniz.
Karaciğer dostu olarak
bilinen enginarın birçok yemek çeşidi olmakla birlikte en fazla
tüketilen şekli zeytinyağlısıdır. Aşağıda enginarla ilgili
birkaç tarif bulabilirsiniz.
ZEYTİNYAĞLI
ENGİNAR
4
Kişi İçin
Malzemeler
4 adet enginar (soyulmuş
enginarları limonla ovmayı unutmayın ki kararmasınlar)
2 adet orta boy soğan
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy havuç
Yarım limon suyu
Yarım çay bardağı
zeytinyağ
2 adet kesmeşeker (arzu
edilirse, fakat zeytinyağlı yemeklerde önerilir)
Yarım su bardağından
biraz fazla su (pişerken kontrol edin, suyunu çekerse ilave
edebilirsiniz)
Az tuz, karabiber
İsteğe göre dereotu
Yapılışı
Soğanlar piyazlık
doğranır.
Havuçların üzeri
bıçakla temizlenir, patates soyulur. Her ikisi de küp küp
doğranır.
Soğan, havuç ve patates
tencerenin altına dizilir. Üzerlerine enginarlar bütün olarak
konur.
Zeytinyağı, limon suyu,
şeker, tuz ve karabiber birbiriyle karıştırılıp, enginarların
üzerine dökülür.
10 dak. hızlı ateşte,
daha sonra 30 dak. kısık ateşte pişirilir.
Pişen enginarlar
ılıdıktan sonra servis tabağına alınır. Çanak halindeki
enginarların içine havuç,patates karışımı konur. Dereotu ile
süslenip soğuk veya ılık olarak servis edilir.
ENGİNARLI
KURU FASULYE SALATASI
4
Kişi İçin
Malzemeler
1 Su bardağı kuru
fasulye
4 adet enginar kalbi
1 kırmızı soğan
4 adet kiraz domates
100 gr beyaz peynir
Yarım demet ince kıyılmış
maydanoz
Sosu İçin
Yarım çay bardağı
zeytinyağı
1 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı nar
ekşisi
1 yemek kaşığı limon
suyu
Tuz ve karabiber
Yapılışı
Kuru fasulyeyi bir gece
önceden ıslatın. Suyunu değiştirip haşlayın.
Bir salata kasesi içine
kuru fasulyeyi, dörde böldüğünüz domatesleri ve enginar
kalbini, piyazlık doğradığınız soğanı, maydanozu ve küp
şeklindeki peyniri koyun. Yukarıdaki sos malzemesi ile yaptığınız
sosu da üzerine döküp, karıştırın. Servise hazırdır.
ENGİNAR
ÇORBASI
6
Kişilik
Malzemeler
6 adet enginar
1 soğan
6 yemek kaşığı
zeytinyağı
1 yemek kaşığı un
1
litre süt
Tuz, karabiber
2,5 su bardağı tavuk
veya et suyu
Taze soğan ve dereotu
Yapılışı
Soğanı küp şeklinde
doğrayıp, zeytinyağında hafif pembeleşene kadar pişirin.
Enginarları iri iri doğrayın ve tencereye ekleyin. 3 dakika
kavurun. Üzerine un ekleyin ve rengi dönünceye kadar kavurun. Sütü
azar azar ilave edin. Tavuk suyu, tuz karabiber ekleyip, iyice
pişirin.
Blenderdan geçirip,
pürüzsüz hale getirin. Üzerine ince kıyılmış dereotu ve taze
soğanı ekleyip, bir taşım daha kaynatın.
Servis için üzerini
dereotu ile süsleyebilirsiniz.
ENGİNARLI
PİRİNÇ PİLAVI
8
Kişilik
Malzemeler
2 Su bardağı pirinç
4 adet enginar
1 adet orta boy soğan
5 yemek kaşığı
zeytinyağı
1 adet havuç
4-5 dal dereotu
2 çorba kaşığı
kuşüzümü
1 çorba kaşığı
dolmalık fıstık
1 çay kaşığı toz
şeker
3 su bardağı su
Karabiber ve tuz
Yapılışı
Küp halinde kesilmiş
soğanı zeytinyağında biraz kavurun.
Yıkanmış ve süzülmüş
pirinci , iri halde doğranmış enginarları, rende halindeki
havucu, dereotunu, kuşüzümü, dolmalık fıstığı, tuz ve
karabiberi tencere katın. Üzerine su ilave edin.
Tencerenin kapağını
kapatıp suyu çekilene kadar pişirin. Piştikten sonra iyice
demlensin.
İster soğuk, ister sıcak
servis yapabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder