AHŞAP YÜZEYLERİN VERNİKLENMESİ VE SIRLANMASI

Akrilik, doğal reçine ve sentetik reçine olmak üzere üç çeşit vernik vardır. Akrilik reçineler düşük çözünürlük oranına sahiptir ve suyla inceltilebilir. Az kokulu olan akrilik reçineler ahşap, metal ve plastik için uygundurlar ve hızlı çalışılabilirler. Doğal reçineli verniklerde bağlayıcı olarak bitkisel ve hayvansal hammaddeler kullanılır. Yapay reçineli vernikleri, özellikle masalar, sandalyeler ve sürekli olarak aşınmaya maruz kalan yüzeylerde kullanabilirsiniz. Yapay reçineli vernikler, kir ve çiziklere karşı koruyucu bir kaplama oluştururlar.
İŞLENMEMİŞ AHŞAP YÜZEYLERİN TEMİZLENMESİ
Vernik veya sırlama işlemine başlamadan önce yüzeyi iyice temizleyin. Ardından yüzeyi temiz suyla durulayın. Toz, kir ve lekeleri gidermek için sıcak suda çözdüğünüz taneli sabun kullanabilirsiniz. Reçine lekesi gibi inatçı kirlerde terebentin tuzu kullanabilirsiniz.
Temizleme işlemini yaparken aslında başka bir önemli çalışma aşamasını da yerine getirmiş olursunuz: Ahşabın sulanması. Böylece tahta elyafları şişer ve küçük hasarlar kendiliğinden kaybolur.
Dikkat edilmesi gereken nokta, tahtanın her yerinin eşit oranda nemlenmesidir.
ZIMPARALAMA
Sulama işleminden sonra tahtanın tamamen kurumasını bekleyin. Ardından tahtayı zımparalayın. Böylece, sulamayla kabaran elyaflar, daha sonraki yüzey işlemi için düzelmiş olur. En uygun zımparalama yöntemi bir zımpara takozu kullanmaktır. Üç aşamalı çalışırsanız, yüzeyi çok iyi bir pürüzsüzlüğe kavuşturabilirsiniz.
İlk önce kaba bir zımpara kağıdı (120 numara), ardından orta sertlikte (150 numara), en sonunda da ince bir zımpara kağıdı (180 numara) kullanın. Ahşap damarları yönünde, hafif bir basınç uygulayarak çalışın. Tahta tozlarını kuru bir fırça ile temizleyin.
ESKİ VERNİĞİN SÖKÜLMESİ
Eski vernik katmanları sıcak hava tabancası ile sökülebilir. 600 dereceye kadar sıcak hava verniği yumuşatır ve kolayca ayrılmasını sağlar.
Havanın, tabancanın memesi ile vernik arasında hızla soğuyabileceğini, sıcaklığın 5 cm’lik bir mesafede bile 70 dereceye kadar düşebileceğini göz önünde bulundurmalısınız.
DEKUPAJ
Bugün üretilmekte olan dekupaj sıvıları, sağlığa zararlı maddeler içermemektedir. Ancak yine de kauçuk eldivenler takarak, açık havada veya pencereleri açık tutarak çalışın. Etkime süresi sıcaklığa ve eski boyaya bağlıdır. Dekupaj sıvıları kullanıma hazır olarak satılmaktadır. Sıvıyı, bir boya fırçası ile, yassı fırça ile veya kuzu yününden yapılmış rulo ile sürün. Sıcak hava tabancasını, sökülecek olan verniğin üzerinde gezdirin. Memeyi değiştirmeden önce soğumasını bekleyin. Meme, işlem sonrasında çok sıcak olacağından elle dokunulmamalı ve sıcağa dayanıklı bir yere konulmalıdır.
Eski boya kabarıncaya kadar bekleyin. Çözülen boya tabakasını bir ıspatula ile kazıyın. Birden çok boya katı varsa dekupaj sıvısının bir kez daha uygulanması gerekebilir. Tüm vernik artıklarının çözülmüş olup olmadığını kontrol edin. Yapay reçineli vernikleri ve yağlıboyaları çözdürmek için, suyla macun haline gelene kadar karıştırılan bir dekupaj tozu kullanın.Böylece on kat üst üste çekilmiş boyayı bile temizleyebilirsiniz. Dekupaj tozu kaplamalık ağaçlar, dispersiyon boyaları, nitrik ve akri- lik vernikler için uygun değildir.
KİRLENMEMESİ GEREKEN YÜZEYLERİ DİKKATLE KAPATIN
Vernik işlemine başlamadan önce, boya ile temas etmesini istemediğiniz yüzeylerin üzerine koruyucu bantlar yapıştırın. Bandı elden geldiğince kalın seçin. Kaliteli fırçalar ve boya ruloları kullanın. Böylece, daha iyi ve daha uzun süre çalışır, zamandan tasarruf sağlar ve de hayal kırıklığı yaşamazsınız.
Çözücü içeren boyalar ve vernikler için doğal kıllı fırçalar, suyla inceltilebilen akrilik vernikler için yapay kıllı fırçalar kullanın. Yeni fırçayı kullanmadan önce iyice yıkayın. Fırçadaki gevşek kıllardan, fırçayı kaba tahta veya zımpara kağıdı üzerine birkaç kez sürerek kurtulabilirsiniz.
VERNİKLEME
Temiz, yağsız ve kirşiz bir yüzey hazırlayın. İyi bir sonuç almak için birkaç kat halinde (örneğin ara ve son kat) uygulama yapmanız gerekir. Kutunun üzerinde verilen bilgilere harfiyen uyun. Boyayı, sürmeden önce iyice karıştırın. Fırçayı, boyaya daima kıl yüksekliğinin üçte birine kadar batırın. Verniği önce yan yana şeritler halinde sürün.
Akrilik vernikte ise, her defasında iki ya da üç şerit sürün. Ardından, bir fırça veya rulo ile enlemesine ve boylamasına şeritler sürerek karıştırın.Bu karıştırma işlemini yaparken ek vernik almayın. Böylece boyanın eşit dağılmasnı sağlamış olursunuz.
SIRLAMA
Sırlama işleminde, ahşabın yapısı açıkça görülebilir şekilde kalır. Çünkü, sır tahtanın derinlerine işler ve tahtanın üst yüzeyinde pullanmayan ince bir film bırakır. Sırlarda renk yelpazesi çok geniştir. Ancak aynı markanın renk tonları kendi aralarında karıştırılabilir.
Ahşabın kendi rengi de en sonunda elde edilecek renk tonunu etkiler. Bu nedenle, bir deneme uygulaması yapmalısınız. Sırı sürmek için kullanılacak en uygun alet, özel vernik fırçasıdır. Sır genellikle ince ve akışkandır. Korumanız gereken bitişme yerlerine krep kurdela yapıştırın. Sırı önce bir sır fırçası ile sürün ve sonra dağıtın. Son çalışma seansında fırçayı, ahşap damarlarına paralel uzun çizgiler çekerek sürün. Böylece, homojen bir yüzey elde etmiş olursunuz. Sır kurur kurumaz krep kurdeleyi çekin.
Sırla çalışırken de kauçuk eldiven giyin ve yeterince temiz hava almaya dikkat edin. Mobilya yüzeylerini güzelleştirmek için ahşap yüzeyi zımparalayın ve temizleyin. Ahşaba ilk sır katını sürün ve kurumasını bekleyin. Ardından, yüzeyi bir kez daha zımpara kağıdıyla zımparalayın.
Özel bir mobilya sırı ile uygulanacak ikinci kat, ahşap damarları örtmeden güzel bir parlaklık sağlayacaktır.
GEREKENLER
Eski verniği sökmek için
Sıcak hava tabancası, dekupaj sıvısı veya dekupaj tozu
Tahtayı hazırlamak için
Taneli sabun, terebentin, kök fırça, sünger, zımpara kağıdı
Boyayı sürmek için
Cila rulosu, yapay veya doğal kıllı fırça
Derinizi korumak için
Kauçuk eldiven

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...