SU TASARRUFU İÇİN EVİMİZDE YAPABİLECEKLERİMİZ


Mutfaklarda Su Tüketimi

Mutfakta tüketilen su miktarı, evde tüketilen toplam suyun yüzde 10'unu oluşturmaktadır. Musluğunuz dakikada bir damla su sızdırıyorsa, yılda 12 bin 500 litre boşa akmış demektir. Kirli kaplarınızı elle veya bulaşık makinesinde yıkamadan önce su dolu leğende ıslatınız ve kirleri gevşetiniz. Kirli kapları akar musluk suyu ile yıkamayınız. Leğen içindeki su ve deterjan yardımı ile bulaşıkların kirlerini çıkardıktan sonra musluğu yavaşça açarak çalkalama ve durulama yapınız. Normal musluklarda dakikada 8-27 litre su tüketilirken, düşük akımlı aeratörlü musluk kullanarak su tüketimi yarı yarıya düşürülebilir. Bu musluklara takılan aparatlar pahalı değildir.

Muslukların su damlatmasını önleyiniz. Dakikada 50-100 damla su akıtan bir musluktan ayda 750-bin 500 litre suyun ziyan edildiğini unutmayınız.

Sebze ve meyveleri akar musluk suyu ile yıkamayınız. Leğenin yarısına kadar su koyunuz. Sebze ve meyveleri suya koyduktan sonra musluğu yavaşça açınız ve hızlıca yıkamayı yapınız.

Kirli kapları elinizle yıkarken önce kaba kiri fırça ile çıkartınız. Leğene ılık/soğuk suyu ve deterjanı koyup köpürttünüz ve musluğu yavaşça açıp kapları hızlıca yıkayınız. Sonra aynı leğene temiz ılık/soğuk su koyarak temizlenmiş kaplarınızı çalkalayınız.

Direkt akan musluk suyu ile kaplarınızı durulamayınız. Böylece günce 30-60 litre su tasarruf edilmiş olur. İçme suyu olarak, akan musluk suyu yerine sürahi veya buzdolabına konmuş suyu kullanınız.

Çoğu yiyecekleri pişirmek için az su kullanınız. Yiyecekleri pişirdiğimiz kabın kapağı kapalı olmalıdır. Aksi durumda çoğu vitaminlerin ve minerallerin kaçmasına neden olur, ekstra pişirme için yakıt sarfiyatı meydana gelir.

Buzluktaki yiyeceklerin ve diğer donmuş gıdaların buzunu eritmek için su kullanmayınız. Bu tür gıdaların buzlarını, buzdolabının alt gözünde bir gece bekleterek çözebilirsiniz.

Evlerde suyun yüzde 35'i banyoda, yüzde 30'u tuvalette, yüzde 20'si çamaşır ve bulaşık yıkamada, yüzde10'u yemek pişirme ve içme suyu, yüzde 5'i ise temizlik amacı ile kullanılmaktadır.

Musluklardan sıcak su sızıntısı, fazla su kullanımı ve enerji israfı demektir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...