Mutfaklarda
Su Tüketimi

Muslukların
su damlatmasını önleyiniz. Dakikada 50-100 damla su akıtan bir
musluktan ayda 750-bin 500 litre suyun ziyan edildiğini
unutmayınız.
Sebze
ve meyveleri akar musluk suyu ile yıkamayınız. Leğenin yarısına
kadar su koyunuz. Sebze ve meyveleri suya koyduktan sonra musluğu
yavaşça açınız ve hızlıca yıkamayı yapınız.
Kirli
kapları elinizle yıkarken önce kaba kiri fırça ile çıkartınız.
Leğene ılık/soğuk suyu ve deterjanı koyup köpürttünüz ve
musluğu yavaşça açıp kapları hızlıca yıkayınız. Sonra aynı
leğene temiz ılık/soğuk su koyarak temizlenmiş kaplarınızı
çalkalayınız.
Direkt
akan musluk suyu ile kaplarınızı durulamayınız. Böylece günce
30-60 litre su tasarruf edilmiş olur. İçme suyu olarak, akan
musluk suyu yerine sürahi veya buzdolabına konmuş suyu
kullanınız.
Çoğu
yiyecekleri pişirmek için az su kullanınız. Yiyecekleri
pişirdiğimiz kabın kapağı kapalı olmalıdır. Aksi durumda çoğu
vitaminlerin ve minerallerin kaçmasına neden olur, ekstra pişirme
için yakıt sarfiyatı meydana gelir.
Buzluktaki
yiyeceklerin ve diğer donmuş gıdaların buzunu eritmek için su
kullanmayınız. Bu tür gıdaların buzlarını, buzdolabının alt
gözünde bir gece bekleterek çözebilirsiniz.
Evlerde
suyun yüzde 35'i banyoda, yüzde 30'u tuvalette, yüzde 20'si
çamaşır ve bulaşık yıkamada, yüzde10'u yemek pişirme ve içme
suyu, yüzde 5'i ise temizlik amacı ile
kullanılmaktadır.
Musluklardan
sıcak su sızıntısı, fazla su kullanımı ve enerji israfı
demektir.
0 yorum:
Yorum Gönder