Ramazan
ayında yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli.
Oruç
tutanların mutlaka sahur yapmaları gerekiyor. Kafein içeren
içecekler yerine süt, ayran, bitkisel çaylar içilmeli.
Susama
hissi duyulmasa bile iftar ile sahur arasında sık sık su
içilmeli.
İftara
peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorbayla
başlanmalı. 10-15 dakika sonra az yağlı et, sebze yemeği veya
salatayla devam edilmeli. Enerji veren ama kan şekerini dengeli
yükselten besinler tercih edilmeli. Örneğin beyaz ekmek , pilav
yerine bulgur pilavı , kepekli ekmek gibi.
İftarda
aşırı şerbetli tatlılar yerine meyve, dondurma veya sütlü
tatlılar tercih edilmeli.
Yemekleri
yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.
Tek
bir oturuşta her şeyden yemek yerine, iftardan sonra birer saat
ara ile küçük porsiyonlar halinde yemek yemeye çalışın.
İftardan
sonra oturmak yerine küçük yürüyüşlere çıkın. Bu sindirime
fayda sağlar.
İftarda
kızartma gibi ağır yemekler yerine haşlama, buğulama veya
ızgara yemeklerini tercih edin.
Oruç
tutarken beslenme düzenimiz değiştiği için kabızlık gibi
sorunlar oluşabilir. Bunu engellemek için yemeklerde lif oranı
yüksek gıdalar (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve
ara öğünlerde taze ve kuru meyveler tüketilmeli.
0 yorum:
Yorum Gönder