BAYRAM VE BAYRAM SONRASINDA NASIL BESLENMELİYİZ

Ramazan ayında da sağlığımızı korumaya çalışmalı, orucumuzu tutarken elimizden geldiği kadar sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz.
Bütün bir ay oruç tutan kişi ister istemez beslenme düzeninde değişiklikler yaşar. Psikolojik olarak da bayramda daha fazla yemek yeme eğilimi gösterir. Bu yanlış kişinin sindirim sisteminde sorunlar yaşamasına neden olur. Gittiğimiz misafirliklerde olsun, kendi evimizde yaptığımız ikramlarda olsun şekerli gıdalar ve hamur işleri oldukça fazla tüketilir. Bunlar kısa sürede kan şekerimizi yükseltip, çok fazla kalori almamızı sağlayan gıdalardır. Kan şekerinin hızlı yükselmesinin beraberinde sağlık sorunlarını getirdiğini unutmamalıyız. Bunun için dikkat etmemiz gerekenleri şöyle sıralıyabiliriz.
Bayram ve bayram sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar:
  • Dört temel besin grubu vardır. Süt ve süt ürünü grubu, et ve kuru baklagiller grubu, sebze ve meyve grubu ile ekmek ve tahıllılar grubudur. Yeterli ve dengeli beslenmek için bu gruplardan en az günde 3 ana ve 2 ara öğün olarak tüketmek gerekir.
  • Oruçtan yeni çıkıldığı için bayram sabahı kızartma ve kavurma gibi yiyecekler yenmemeli, hafif bir kahvaltı edilmeli. Az yağlı peynir yenmeli. Haşlanmış yumurta tüketilmeli. Bayramda tatlı ikram edileceği için kahvaltıda bal, şekerden uzak durulmalı. Domates, salatalık, maydanoz bolca tüketilmeli. Tam buğday unlu, kepekli veya çavdar ekmeği tercih edilmeli.
  • Ramazan sonrası öğün sayısını 3 ana öğün en az 2 ara öğüne çıkartılmalı.
  • Besinler iyi çiğnenerek, yavaş yenmelidir.
  • Bayramda sunacağınız tatlılar ağır hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar olmalı. Taze sıkılmış meyve suları, ayran veya limonata ikram ederek şeker tüketimini azaltmaya çalışmalı. Misafirlikte siz de tercihenizi bu şekilde kullanmalısınız.
  • Bayram ve sonrasında sıvı tüketimi artırılarak 1,5-2 litre su içilmeli.
  • Kabızlığı önlemek açısından yetişkin kişiler posalı sebze ve meyve tüketmelidirler. Yetişkinler günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Lif oranı yüksek olan bu gıdalar kan şekerinin hızlı yükselmesini engeller.
  • Kronik hastalığı olanlar örneğin, kalp-damar hastalığı, diabet, yüksek tansiyon gibi, diyetlerini bozmamaya özen göstermeli, özellikle şeker hastaları tatlılardan uzak durmalılar. Bu tür hastalar çay ve kahve tüketiminine de dikkat etmelidirler. Daha çok bitki çayları tüketmelidirler.
  • Sahurda kalkıp gece yemek yemeğe alışmış olabilirsiniz. Ama ramazan bittikten sonra gece kalkıp yemek yeme alışkanlığına son vermelisiniz.
  • Ramazanda daha fazla acıkmamak ve çok fazla yorulmamak için daha önce uygulanan egzersiz hareketlerini bırakırlar. Fazla beslenen fakat hareket etmeyen bu kişiler kilo alabilirler. Bayram sonrasında yeniden hareketlere başlanmalı, öğünler atlanmamalı, bol sıvı tüketilmeli.
  • Çocuklarımızı çok fazla şekerli gıdalar tüketmeme konusunda uyarmalı ve bu gıdalar yendikten sonra mutlaka dişlerini fırçalamalarını öğütlemeliyiz.
  • Sağlığımızın bozulmaması için bayramda alacağımız tatlı ve şekerleme tipindeki ürünlerin sağlıklı koşullarda üretilip üretilmediklerine dikkat ederek güvendiğimiz yerlerden satın almalı ve son kullanma tarihlerini kontrol etmeliyiz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...