Günümüzde
alışveriş yaparken ürünün üstündeki son kullanma tarihine
bakmayan yok gibi. Ama çoğumuz üretici bilgilerini, nerede
üretildiğini, saklanma koşullarını, kalori değerlerini, besin
öğelerini okumuyoruz. Uzmanlar bu bilgilerin de okunması
gerektiğini söylüyorlar. Örneğin ürünün satın alınmasından
sonra gıdanın saklanma koşullarının titizlikle yerine
getirilmesinin gıda güvenliği açısından önemli.
Uzmanlar
son kullanma tarihinin çoğu zaman yanlış anlaşıldığına dair
dikkat çekerek örneğin UHT sütün üzerinde 4 ay sonrayı
gösteren son kullanma tarihi açılmaması halinde geçerli olduğunu
açıldıktan sonra ise buzdolabında saklanarak 2 gün içinde
tüketilmesi gerektiğini söylüyorlar.
Etiketlerle
ilgili bir başka uyarı ise alerjenlerle ilgili. Özellikle besin
alerjisi olanların etiketleri bu açıdan iyice incelemeleri
gerekiyor. Kişilerin alerjisi olduğu besinlerin satın alınan
ürünün bileşenlerinden biri olup olmadığının kontrolü çok
dikkat edilmesi gereken bir konu.
Etiket
okurken şunlara dikkat edilmelidir;
- Gıdanın adı
- Gıdanın hangi koşullarda muhafaza edilmesi gerektiği ile ilgili uyarılar
- Alerjen uyarısı
- Ambalaj açıldıktan sonra nasıl muhafaza edilmesi gerektiğine yönelik uyarılar
- Beslenme bilgileri
- Var ise beslenme beyanı
- Var ise sağlık beyanı
0 yorum:
Yorum Gönder