GÜVENLİ GIDA TÜKETİMİ İÇİN ÜRÜN ETİKETLERİ OKUNMALI

Günümüzde alışveriş yaparken ürünün üstündeki son kullanma tarihine bakmayan yok gibi. Ama çoğumuz üretici bilgilerini, nerede üretildiğini, saklanma koşullarını, kalori değerlerini, besin öğelerini okumuyoruz. Uzmanlar bu bilgilerin de okunması gerektiğini söylüyorlar. Örneğin ürünün satın alınmasından sonra gıdanın saklanma koşullarının titizlikle yerine getirilmesinin gıda güvenliği açısından önemli.
Uzmanlar son kullanma tarihinin çoğu zaman yanlış anlaşıldığına dair dikkat çekerek örneğin UHT sütün üzerinde 4 ay sonrayı gösteren son kullanma tarihi açılmaması halinde geçerli olduğunu açıldıktan sonra ise buzdolabında saklanarak 2 gün içinde tüketilmesi gerektiğini söylüyorlar.
Etiketlerle ilgili bir başka uyarı ise alerjenlerle ilgili. Özellikle besin alerjisi olanların etiketleri bu açıdan iyice incelemeleri gerekiyor. Kişilerin alerjisi olduğu besinlerin satın alınan ürünün bileşenlerinden biri olup olmadığının kontrolü çok dikkat edilmesi gereken bir konu.
Etiket okurken şunlara dikkat edilmelidir;
  • Gıdanın adı
  • Gıdanın hangi koşullarda muhafaza edilmesi gerektiği ile ilgili uyarılar
  • Alerjen uyarısı
  • Ambalaj açıldıktan sonra nasıl muhafaza edilmesi gerektiğine yönelik uyarılar
  • Beslenme bilgileri
  • Var ise beslenme beyanı
  • Var ise sağlık beyanı


0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...