Pazar
tezgahlarında gördüğümüz kış sebzelerinin yaz boyunca güneş
ışığını çekerek, köklerine kadar ulaştırırlar. Bu sebzeler
güneş ışığını daha uzun süre depoladıkları için enerji,
canlılık ve bizim için gerekli olan vitamin ile minareleri daha
fazla içerirler. Bu nedenle sağlığımız için kış aylarında
sebze ve meyveleri bol miktarda ve taze olarak çiğ veya az pişmiş
olarak tüketmemiz önemlidir. Yapılan çalışmalar düzenli
beslenmenin bağışıklığımız üzerinde koruyucu etkisi olduğunu
göstermiştir.
Yapraklı
sebzelerin çiğ veya buharda az su ile pişirilerek tüketilmesini;
köklü sebzelerin ise hazımsızlığı önlemek açısından iyice
pişirilmesini önerilmektedir. Kırmızı ve mor sebzelerde yüksek
miktarda antioksidan olduğunu unutmamak gerekiyor.
Kış
sebzeleriyle ilgili herkesin sevebileceği içinizi ısıtacak güzel
bir çorba tarifini aşağıda bulabilirsiniz.
Kış Çorbası
6 Kişilik
Malzemeler
4 yaprak
lahana
2 adet
çarliston biber
10 adet taze
soğan
5 diş
sarımsak
1 adet
domates (veya yazdan hazırladığınız domates suyu/salçası)
1 adet kuru
soğan
2 çorba
kaşığı zeytinyağı
1 tatlı
kaşığı tarhun
2 dal
adaçayı
Hazırlanışı
Soğanı
zeytinyağında soteleyin. Üzerine biberleri ekleyip, kavurun. Küp
doğranmış domatesleri de ekleyin ve biraz daha kavurun.
Lahanaları ince ince kıyın ve sarımsaklarla beraber soğana
ekleyin. Altı bardak su ve baharatları tencereye ekleyip, sebzeler
iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Taze soğanları ince ince
doğrayın ve servis yaparken çorbanızın üzerine serpin.
0 yorum:
Yorum Gönder