GIDALARIN ÖMRÜNÜ UZATMAK İÇİN YAPILMAMAMSI GEREKENLER


  • Domatesleri buzdolabında saklamak
    Domateslerin ömrünü uzatmak için en uygun saklama yeri buzdolabı diye düşünüyor olabilirsiniz. Aslında haklısınız ama bir yandan da yanlış yapıyorsunuz. Çünkü soğuk hava domatesin olgunlaşma sürecini durdurup içinin kristalleşmesine ve domatesin tadının kaçmasına sebep oluyor. Bu nedenle kısa sürede tüketebileceğiniz kadar domates alıp tadıyla yemeniz en iyisi.
  • Sütü buzdolabının kapısında saklamak
    Süt şişeleri ve kutuları için en uygun yer, buzdolabının kapağındaki şişelik gibi görünse de bu kısımlar, süt ve süt ürünlerini saklamak için yeterince soğuk değil. Üstelik buzdolabının kapağı her açıldığında da sıcak havayla temas ediyorlar. Bunun yerine süt ve süt ürünlerini orta raflara koyun.
  • Balığı oda sıcaklığından dondurucuya atmak
    Dondurulmuş balığı daha uzun süre saklamak istiyorsanız, önce buzdolabının alt kısmında soğutmalı, daha sonra derin dondurucuya atmalısınız. Doğrudan dondurucuya koyulan balıklar su ve şekil kaybedebiliyor. Aynı şekilde dondurucudan çıkardığınız balıkları da önce alt kısımda tutmalısınız.
  • Patates ve soğanları bir arada saklamak
    Hem patates hem de soğan saklanma esnasında havaya nem ve gaz salar. Bu nedenle patateslerinizi ve soğanlarınızı birbirlerinden ayrı koyarak saklamalısınız. Bunun için en uygun yer kiler gibi serin ve kuru ortamlardır.
  • Baharatları ocağın yakınında saklamak
    Baharatları ocağın yakınında ya da üzerindeki dolaplarda saklıyorsanız hata ediyorsunuz. Çünkü ısı, baharatların renklerini ve kokularını değiştiriyor, lezzetinin azalmasına neden oluyor. Bu nedenle baharatlarınızı kapalı kapta, serin, kuru ve karanlık yerlerde saklamalısınız.
  • Balı buzdolabında saklamak
    Balı buzdolabına koyduğunuzda şekerlenir ve kristalize olur. Serin ve karanlık bir ortam balınızı saklamak için yeterlidir.
  • Peyniri naylon ambalajda saklamak
    Peyniri, satın aldığınız ambalajda saklarsanız, hava almaz ve tadını kaybeder. Peynirinizi sarıp saklayabileceğiniz özel delikli peynir kâğıtları olsa da sıradan bir yağlı kâğıt da aynı işi görür. Bunun için peyniri yağlı kâğıda sarmalı, üzerini de streç filmle kaplamalısınız.
  • Çürüyen meyveleri diğerlerinden ayırmamak
    Elma, portakal, limon gibi asitli meyveler, çürüdükleri anda sağlam olanlardan ayrılmalıdır. Ayırmadığınız takdirde çürüme diğer meyvelere de bulaşır.
  • Konserveleri dondurucuya koymak
    Konserve tenekelerinin ve kavanozlarının içi suyla doludur. Eğer bu suyu boşaltmadan konserveyi dondurucuya koyarsanız, donan su genleşir ve kavanozu ya da tenekeyi patlatabilir.
  • Patates ve soğanları bir arada saklamak
    Hem patates hem de soğan saklanma esnasında havaya nem ve gaz salar. Bu nedenle patateslerinizi ve soğanlarınızı birbirlerinden ayrı koyarak saklamalısınız. Bunun için en uygun yer kiler gibi serin ve kuru ortamlardır.
  • Yeşillikleri kâğıda sarmadan saklamak
    Marul, maydanoz, dereotu gibi yeşillikleri, naylon torba içinde buzdolabında saklamak, hızla çürümelerine ve bakteri üretmelerine neden olur. Çünkü naylon torba hava sirkülasyonunu önler. Bunun yerine yeşilliklerinizi dolaba koymadan önce kâğıt havlulara ya da temiz kâğıtlara sarmalısınız.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...