google-site-verification: google3956985213adcb86.html TÜRKİYE’NİN LEZZETLİ ZEYTİN TÜRLERİ | BİLGİGÜVERCİNİ

TÜRKİYE’NİN LEZZETLİ ZEYTİN TÜRLERİ


Ayvalık Yuvarlama
Genellikle yağlık olarak kullanılan Ayvalık yuvarlamanın sofralık türleri de çok lezzetli. Yapılış yöntemlerine göre farklı isimlendirilen Ayvalık yuvarlama, Ayvalık kırma, Ayvalık ya da Cunda dönderme, Ayvalık çizik gibi isimler alıyor.Bu ismi almasının sebebi ise tuz ve limon asidinde yuvarlanarak terbiye edilmesi.

Nizip Tapan
Anadolu’da yetişen en eski zeytin ağcı türü. Genellikle yağlık olarak tercih ediliyor çünkü asit oranı oldukça yüksek.Bunun yanı sıra sofralık olarak da tercih edilebilir. 900 bin civarında ağaç sayısı bulunuyor.

Tire Çekişte
Tire çekişte eğri çekirdeği ile çekişte olarak adlandırılan diğer türlerden ayrılıyor. Bir zamanlar Tire civarında yaygın olarak üretilen bu tür maalesef günümüzde hızla yok oluyor.

Akhisar Domat
Akhisar’ın en iyi yağlık zeytinlerinden. Yetiştiği bölgeler; Manisa'nın Akhisar, Turgutlu, Saruhanlı, İzmir'in Merkez, Kemalpaşa, Selçuk, Aydın'ın Merkez, Söke,Karacasu, Kuyucuk ilçeleri ve bölgeye özgü bir zeytin türü.

İzmir Sofralık Memecik
Ege Bölgesi’ndeki ağaçların yüzde 50’sinden fazlasını oluşturuyor. Kuraklığa dayanıklı olması ile bilinen bu tür, yeşil ve siyah salamuralık değerlendiriliyor. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...