GERÇEK ÇİKOLATA NASIL OLMALI?

Çikolata iki karakteristik özellik taşır; koku ve doku. Kendine has olan kakao kokusunu ve dokusunu belirleyen faktörler kakaonun yetiştirildiği yöreden başlar ve çikolatanın son aşamasına kadar devam eder. İyi bir çikolata oda sıcaklığında 18-20 derecede stabil olmalı ve dış ortamda erimemelidir. Eriyen çikolata, ağızda tanecikler bırakmamalıdır. Ağızda metal tadı olmamalı ve ağız içinde yağlı kalıntı veya tabaka bırakmamalıdır. Çikolatanın kalitesini belirleyen unsur kakao yağı oranıdır. Kakao yağı oranı arttıkça çikolatanın kalitesi de artar. Kakao yağı yerine bitkisel yağ kullanılırsa, çikolatanın kalitesi düşer. Kakao yağı 27 dereceden itibaren erimeye başlar. Diğer bitkisel yağlar ise 40 dereceden itibaren erir. Yani bitkisel yağ kullanılmış çikolata ağızda erirken damağa yapışır ve zor erir.
Bu saydığımız tüm özelliker gerçek çikolata nasıl yapılır sorusuna cevap olacaktır. Kaliteli çikolata markaları bu niteliklere dikkat ederek hazırlıklarını yapar. Dolayısıyla gerçek çikolata fiyatı da ona göre olur.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...