Boza pişirilmesi uzun ve
yorucu olan bir içecek. Bulgu eriyene kadar kaynatılmalı. Fokur
fokur bulgurun kaynaması gerekiyor. Tabii bu kadar kaynayan ve yoğun
kıvamlı olan bu içeceğin soğuması da uzun sürer. Daha sonra
bunu sıcak sıcak bir kalın bir örtüye sarıp bir bebeği gibi
kundaklar gibi kundaklayarak , bekleteceksiniz. Ertesi gün bezi
açınca halen daha sıcak olduğunu görürsünüz. Ilık ılıkken
içine şeker ve maya atılırak içmeye hazır hale getirilir.
Osmanlı’da boza
şerbetten sonra ikinci en çok tüketilen içecektir. Eskiden
Osmanlı’da Evliya Çelebi’nin anlattığına göre 1000’den
fazla insan geçimini bozadan sağlarlarmış.Boza besleyicidir.
İnsanı tok da tutar. Fakat az da olsa içinde çok az oranında
yüzde bir oranında alkol vardır. Onun için çok fazla içmemek
lazım.
19.yüzyılda Ermenilerin
yaptığı alkollü ekşimsi bozanın yerini Arnavutlar’ın yaptığı
tatlımsı ve alkolsüz boza almış. 1876 yılında Hacı İbrahim
ve Hacı Sadık isimli iki kardeş Vefa’ya bozacı dükkanı
açmışlar. Bozayı mısır, arpa,darı ve buğdaydan yapanlar
var. Onlar ise sadece bulgur kullanarak boza yaparla.
0 yorum:
Yorum Gönder