google-site-verification: google3956985213adcb86.html BOZA | BİLGİGÜVERCİNİ

BOZA

Boza pişirilmesi uzun ve yorucu olan bir içecek. Bulgu eriyene kadar kaynatılmalı. Fokur fokur bulgurun kaynaması gerekiyor. Tabii bu kadar kaynayan ve yoğun kıvamlı olan bu içeceğin soğuması da uzun sürer. Daha sonra bunu sıcak sıcak bir kalın bir örtüye sarıp bir bebeği gibi kundaklar gibi kundaklayarak , bekleteceksiniz. Ertesi gün bezi açınca halen daha sıcak olduğunu görürsünüz. Ilık ılıkken içine şeker ve maya atılırak içmeye hazır hale getirilir.
Osmanlı’da boza şerbetten sonra ikinci en çok tüketilen içecektir. Eskiden Osmanlı’da Evliya Çelebi’nin anlattığına göre 1000’den fazla insan geçimini bozadan sağlarlarmış.Boza besleyicidir. İnsanı tok da tutar. Fakat az da olsa içinde çok az oranında yüzde bir oranında alkol vardır. Onun için çok fazla içmemek lazım.

19.yüzyılda Ermenilerin yaptığı alkollü ekşimsi bozanın yerini Arnavutlar’ın yaptığı tatlımsı ve alkolsüz boza almış. 1876 yılında Hacı İbrahim ve Hacı Sadık isimli iki kardeş Vefa’ya bozacı dükkanı açmışlar. Bozayı mısır, arpa,darı ve buğdaydan yapanlar var. Onlar ise sadece bulgur kullanarak boza yaparla. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...