google-site-verification: google3956985213adcb86.html MEYVE AĞAÇLARININ DİKİMİ VE BUDANMASI | BİLGİGÜVERCİNİ

MEYVE AĞAÇLARININ DİKİMİ VE BUDANMASI


Ne Zaman Dikmeli?
Ekim ayından başlayarak Nisan ortasına kadar; meyve ağaçları için ideal dikme zamanıdır. Sadece soğuğa dayanıksız olan ve sıcağı seven şeftali ve kayısı ağaçlarını bu kategori dışında tutup, ancak Mart ortasından itibaren dikmek gerekir.

Döllenme Nasıl Olacak?
Meyve cinslerinin arasında hem kendi kendini dölleyebiyenler, hem dölleyemeyenler vardır. Kendini dölleyemeyen meyve ağaçlarının yakınında bir polen vericisi bulundurmak gerekir. Fakat her meyve sadece belli başlı çiçeklerden döllenir. Dolayısıyla, eğer bahçenizde sadece bir tane meyve ağacı bulunsun istiyorsanız, kendi kendini dölleyebilen cinsten olduğuna önceden emin olmalısınız.

Hasat Zamanı Ve Süresi
Pek çok meyve cinsinin olgunlaşma zamanları tam tatil sezonuna denk gelir. Hasat süresi de önemlidir. Çünkü bazı meyveler olgunlaşınca 15 gün içinde toplanmalıdır. Aksi halde çürümeye başlar. Bazı cins meyveleri bütün bir ay boyunca aralıklarla toplamak gerekir.

Meyve Ağaçlarını en doğru Nasıl Dikmeli?
Dikeceiniz yeri mutlaka bahçe sınırınden en az 5 m. içeride tutun ki ileride dökülen meyveler ve yapraklar yüzünden komşunuzla sorun yaşamayın. Dikme işlemine başlamadan önce 2 m.karelik alanı bir bel boyu toprak killiyse daha derin belleyin. Açacağınız delik en az 50 cm.derinlikte ve köklerin rahat yayılabileceği kadar geniş olmalıdır. Fidanı bağlamak için bir kazık çakın. Ayrıca fidanı dikmeden önce köklerini birkaç saat suda bekletmekte fayda vardır.
Deliğin en dibine humus atın, üstüne de fidanı koyun. Kök ile gövdenin birleştiği yerin toprağın üstünde kalmasına dikkat ederek humuslu toprak ile deliği doldurupüstüne hafifçe basın.Dikim yerinin çevresine bir oluk açın ve sulayın. Fidanı 8 biçimideki bir fiyonkla bir kazığa bağlayın. Fidanın etrafındaki toprağı kıyılmış ağaç kabukları gibi organik malzeme ile örtmeyide unutmayın. Fidanların ilk yıl meyve vermesi kökleriningüçlenmesine engel olur. Bu nedenle her çiçek açtığında kopartın.

Budama
Dikimi takip eden ilkbaharda meye fidanını budamak gerekir. Sonraki 3 yıl içerisidede Şubat sonu ikinci defa budanmalıdır. İlk budamayı yapmadan önce ağacın gövdesini oluşturacak sürgünü ve tepesini oluşturacak 3-4 yan dalı belirlemek önemlidir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...