google-site-verification: google3956985213adcb86.html OKUL KORKUSU YAŞAYAN ÇOCUĞA NASIL DAVRANMALI? | BİLGİGÜVERCİNİ

OKUL KORKUSU YAŞAYAN ÇOCUĞA NASIL DAVRANMALI?

Okula yeni başlayan çocuğunuz çeşitli nedenlerle üç günden fazla okula gitmek istememesi, okula gittiğinde eve dönmekte ısrar etmesi durumunda çocuğunuzda okul korkusu var diyebiliriz.
Bunun çeşitli nedenleri olabilir. Örneğin okulda başarısız olabileceği korkusu, kendisinden büyük çocukların ona zarar vereceği düşüncesi, arkadaşları ve öğretmeni tarafından sevilmeyeceği, anneye olan bağımlılıktan kurtulamamış olması gibi.
Bu durumda çocuğunuzu rahatlamak gerekir. Korkman normal, ben de senin yaşındayken korkmuştum gibi örnekler verebilirsiniz. Öğretmeni ile konuşarak çocuğunuza okulda sataşan, onunla konuşmayan arkadaşı var mı gibi araştırıp, bunları çözme yoluna gitmelisiniz. Fakat bu süreçte çocuğunuzu okuldan koparmamalı ve okula götürmelisiniz. Çocuğunuz muhtemelen sınıfta ağlayacaktır. Onu kucağınıza alıp, rahatlatabilirsiniz. Bundan sonra tekrar sınıfa girmesini sağlamalısınız. Sabah kalktığında okula gitmemek için karnım ağrıyor vs gibi sağlık bahaneleri öne sürebilir. Gerçekten çok ateşi yok ise rahatladığı vakit okula gitmemek olmaz deyip elinden tutup onu yine okula götürmelisiniz. Sınıfa girmese dahi okul binasına sokmalısınız. Bütün bunları yaparken sabırlı ve anlayışlı davranmalı ve ona bağırmamalısınız.
Bazı çocuklar altına yapma korkusu nedeniyle de okula gitmek istemeyebilir. Çocuğunuza tuvaletin yeri, çıkış yeri gösterilirse bu durum da kısa sürede çözümlenebilir.
Okulun ilk günlerinde onunla birlikte okula gidebilirsiniz. Fakat çocuğunuz çok fazla problem çıkarmıyorsa onu sınıfta değil de, bahçede veya koridorda beklemeniz onun okula daha çabuk alışmasına katkı sağlar.


0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...