EZİNE PEYNİRİ

Yurdumuzda birçok peynir çeşidi var. En çok bilinenler arasında Ezine Peynir’i geliyor. Özellikle orta yaştaki insanların tercihi Ezine Peynir’i. Genel olarak koyun ve keçi sütü karışımından yapılıyor. Bu iki farklı sütün oranlarını iyi bilerek karıştırmak gerekiyor. Yüzde altmış koyun, yüzde kırk keçi sütü kullanılarak yaratılıyor bu özel lezzet.
Eğer sadece koyun sütü kullanılırsa peynir sert olmuyor ve peynir sararma ve koku yapıyor. Sert olmaması peynirin rahatça kesilememesine neden oluyor. Ezine peynirinin en önemli iki özelliği rahat kesilmesi ve beyaza yakın rengidir. Diğer özelliği de tenekelere alınıp dinlenmeye bırakıldığında geçen zamandır. Üreticen üreticiye farklılık gösterse de bu peynirin ideal dinlenme süresi 150 gündür. En lezzetli peynirlerin 10-12 ay bekletilenler olduğu da söylenmekte. Ezine peynirinin dayanma süresi iki ila üç yıl arasında değişiklik gösterir. İdeal Ezine peynirinin yağ oranı da yüzde kırkaltıdır. Gerçek Ezine peyniri deliksiz,sert, beyaza yakın renkte ve ağır kokmayan bir peynir olmalı.


0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...