google-site-verification: google3956985213adcb86.html KURBAN BAYRAMINDA ET HAKKINDA BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ | BİLGİGÜVERCİNİ

KURBAN BAYRAMINDA ET HAKKINDA BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ

  • Eti ocağa ilk koyduğunuzda önce harlı ateşte suyunu salmasını sağlamak gerekir. Daha sonra altı kısılıp, kapağı kapatılır ve bu şekilde salan su çektirilerek etin pişmesi sağlanır.
  • Et piştikten sonra tuz eklenir. Et pişerken tuzu koyarsak, et sertleşir.
  • Taze et buzdolabının alt rafında 2 gün dinlendirilip daha sonra kullanılır.
  • Et, kullanmak istediğiniz amaca göre kıymalık, haşlama, pirzolalık gibi birer pişirimlik olarak tercihen buzdolabı poşetine yayvan şekilde yerleştirilir. Bundan sonra derin dondurucuda 3 ay saklanabilir.
  • Derin dondurucudan aldığınız eti buzdolabının alt rafına indirip, buzu çözüldükten sonra kullanın.
  • Eti kavurarak da saklayabilirsiniz. Et, suyunu salıp yeniden çekene dek kavurun. Ocaktan almaya yakın baskın olacak şekilde tuz ekleyin. Tuz, etin saklama süresini uzatacaktır. Aynı zamanda tuz etin ağır kokusunu da önler. Kavurduğunuz eti soğuduktan sonra porsiyonlar halinde buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuda 3 ay saklayabilirsiniz.

ETİN KISIMLARI

Kuşbaşı
Arka but kısımlarından elde edilir. Taze etin dokusu sert olduğundan, pişince sert olur. Bu nedenle 2 gün buzdolabında dinlendirip, kullanmak gerekir.

Kıyma
Kıyma etin sert kısımlarından çekilir. Kıyma, yağlı ve yağsız olarak ikiye ayrılır. Yağsız kıyma etin kol ve bacak kısımlarından, yağlı olanı ise kaburga üstü etten elde edilir.
Küşleme: Arka but kemiğinin iç kısmında bulunan, kemiğin yanında yer alan 100-150 gr ete küşleme denir.

Pirzola
Kaburga kemiğinden elde edilir. Pirzola alırken pembe renkli olmasına, kemiğin küçük ve kıkırdak dokunun sert olmamasına özen gösterin. Dövülen pirzolanın suyu uçtuğundan önceden dövülmemesi gerekir.

Gerdan
Boyun kısmından elde edilir. Pişirme sırasında iliğini çıkartırsanız, ağır et kokusunu önlemiş olursunuz.

Ciğer
Ciğer alırken, ciğerin üst dokusunun kuru ve zar kısmının buruşuk olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Ciğer kesildiğinde içinde siyah gözenekler olmamalıdır. Bahar aylarında ciğer daha lezzetli olur. Ciğeri derin dondurucuda 2 gün süre ile saklayabilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...