Zeytinyağı
Tüketin
Zeytinyağı
iyi kolesterolü (HDL) olumsuz etkilemeden kötü kolesterolü (LDL)
düşürmeye yardımcı antioksidanlar içeriyor. Günde iki yemek
kaşığı zeytinyağı kullanılması öneriliyor. Daha fazla kalp
dostu antioksidan içeren ekstra sızma zeytinyağlarını tercih
etmenizde fayda var.
Kötü
Yağlardan Uzak Durun
Trans
ve doymuş yağ miktarı yüksek olan gıdalardan uzak durun.
Kırmızı et, tereyağı ve kaymak gibi tam yağlı günlük süt
ürünleri, yumurta sarısı ve Hindistan cevizi yağı gibi doymuş
yağlar, toplam kolesterolünüzü yükseltir. Margarin, hazır
kurabiyelerin çoğunda bulunan trans yağlar özellikle iyi
kolesterolü düşürür , kötü kolestrolü artırıyor.
Çiğ
Kuruyemişler Kalp Dostu
Badem,
Antep fıstığı gibi yemişlerden günde bir avuç tüketmek
kandaki kolesterolü azaltıyor. Ceviz de damar sağlığını
korumak açısından önemli bir kuruyemiş. Kuruyemişler çok
kalori içerdiği için aşırıyı kaçmamak gerekir.
Kırmızı
Etten Sakının
Vücudun
çalışması için protein gerekli. Ancak kırmızı et gibi
protein oranı yüksekl besinlerin aynı zamanda yağ oranı da
yüksek. Hindi ve derisi alınmış tavuk gibi yağsız proteinler
çok daha iyi seçenekler.
Beyaz
Undan Uzak Durun
Ekmek
ve makarna yerine tam tahıllı makarna, kepek ve esmer pirince
yönelmek gerekir. Bunlar işlenmiş beyaz undan daha besleyicidir.
Kolesteroldan
Fakir Gıdalar Tüketin
Sağlıklı
biri günde 300 mg kolesterol tüketebilir. LDL kolesterolü yüksek
olup, ilaç kullananlar ise 200 mg’dan az tüketmeliler. Bazı
yiyeceklerin kolesterol miktarı;
0 yorum:
Yorum Gönder