KALP SAĞLIĞINIZI KORUMAK İÇİN

  • Zeytinyağı Tüketin
    Zeytinyağı iyi kolesterolü (HDL) olumsuz etkilemeden kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı antioksidanlar içeriyor. Günde iki yemek kaşığı zeytinyağı kullanılması öneriliyor. Daha fazla kalp dostu antioksidan içeren ekstra sızma zeytinyağlarını tercih etmenizde fayda var.
  • Kötü Yağlardan Uzak Durun
    Trans ve doymuş yağ miktarı yüksek olan gıdalardan uzak durun. Kırmızı et, tereyağı ve kaymak gibi tam yağlı günlük süt ürünleri, yumurta sarısı ve Hindistan cevizi yağı gibi doymuş yağlar, toplam kolesterolünüzü yükseltir. Margarin, hazır kurabiyelerin çoğunda bulunan trans yağlar özellikle iyi kolesterolü düşürür , kötü kolestrolü artırıyor.
  • Çiğ Kuruyemişler Kalp Dostu
    Badem, Antep fıstığı gibi yemişlerden günde bir avuç tüketmek kandaki kolesterolü azaltıyor. Ceviz de damar sağlığını korumak açısından önemli bir kuruyemiş. Kuruyemişler çok kalori içerdiği için aşırıyı kaçmamak gerekir.
  • Kırmızı Etten Sakının
    Vücudun çalışması için protein gerekli. Ancak kırmızı et gibi protein oranı yüksekl besinlerin aynı zamanda yağ oranı da yüksek. Hindi ve derisi alınmış tavuk gibi yağsız proteinler çok daha iyi seçenekler.
  • Beyaz Undan Uzak Durun
    Ekmek ve makarna yerine tam tahıllı makarna, kepek ve esmer pirince yönelmek gerekir. Bunlar işlenmiş beyaz undan daha besleyicidir.
  • Kolesteroldan Fakir Gıdalar Tüketin
    Sağlıklı biri günde 300 mg kolesterol tüketebilir. LDL kolesterolü yüksek olup, ilaç kullananlar ise 200 mg’dan az tüketmeliler. Bazı yiyeceklerin kolesterol miktarı;
  • 85 gr, yüzde 20 yağlı kıyma= 77 mg kolesterol
  • 100 gr derisi alınmış tavuk (göğüs)= 58 mg kolesterol
  • 100 gr ton balığı = 38 mg kolesterol
  • 1 büyük yumurta= 211 mg kolesterol
  • 1 bardak yüzde 1 yağlı süt= 10 mg kolesterol
  • 28 gr çedar peynir (1 dilim)= 18 mg kolesterol
  • Kızartma Yemeyin
    Yemeklerinizi pişirirken , kızartma yerine haşlama, buharda pişirme, ızgara yöntemlerini tercih ediniz.
  • Meyve Ve Sebze Tüketin
    Taze meyve ve sebze tüketin. Konservelerden ve dondurulmuş gıdalardan uzak durun.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...