DÖŞEMENİN DÜZELTİLMESİ

Eski binalardaki kat tavanları genellikle dik meyillidir ve ısı yalıtımları olmadığı için altındaki odalarda ısı kaybı çok fazla olmaktadır. Zeminin düzeltilmesi sırasında ısı yalıtımı uygulanmasında yarar vardır.


Düzeltme Katmanı
Meyilli zeminler bir dengeleme katmanı ile düzeltilirler.
Çoğunlukla volkanik taşlardan elde edilen bir kuru zemin döşemesi uygulanır. Bu malzeme yüksek sıcaklıklarda kabartılmış olup, odadaki nemi çekmeme özelliğine sahiptir.

Doğru Döşeme Yapısı
Döşeme yapısı için çeşitli yöntemler arasında seçim yapılabilir. Bunlar farklı montaj yükseklikleri ile ısı ve ses koruma özellikleri bakımından birbirlerinden ayrılırlar. Üst yapılar 25 ile 55 cm arasında konstrüksiyon yüksekliklerine ulaşabilirler. Hangi döşeme yapısının sizin durumunuza en uygun olacağını uzmanlara danışın.

Su Buharının Dağılımı
Binanın hasar görmemesi için aşağıdaki hususu göz önünde bulundurmalısınız. Komşu odalar arasındaki farklı sıcaklıklar ve buna bağlı oluşan farklı buhar basıncı, su buharının (örneğin oda nemi) gezmesine neden olur.
Bu su buharı dağılımı duvarların ve kat tavanlarının içinden gerçekleşir. Sonuçta bina akşamı nem alarak hasara uğrayabilir. Bu nedenle, masif kat tavanlarına kuru bir zeminin monte edilmesinden önce, conta folyoları serilir. Folyolar uçlarından 20 cm kadar üst üste bindirilmelidir.
Folyo, betondaki nemin yer değiştirmesini önler. Kuru zemin malzemesi folyo üzerine yerleştirilir.

Kuru Zemin Malzemesi
Kuru zemin malzemesi her yerde en az 20 mm kalınlıkta olmalıdır. Malzemeyi bir tahta lata ile dağıtın ve eşit kalınlıkta bir tabaka oluşturacak şekilde çekin.
Duvarlara çepeçevre uygulanacak yalıtım şeritleri ayak seslerinin iletilmesini engeller. Madeni elyaftan üretilen yalıtım malzemesinden 10 mm kalınlığında, konstrüksiyon yüksekliğine uygun şeritler kesin.

Kuru Döşeme Plakaları
Kullanım amacına göre plakalar, yalıtım tabakasız olarak döşenebileceği gibi,üzerinde sert köpükten gizli bir yalıtım tabakası bulunan bağlantı elemanları ile de döşenebilir. Önceden hazırlanmış oluklar ve diller montajı kolaylaştırır.
Kuru plakalar, alt zemin plakaları için özel olarak kullanılan yapıştırıcıyla birbirine birleştirilir. Yapıştırıcı, kartuşlu bir el tabancası ile sürülür.

Doğru Kesim
Plakaları kesmek için elektrikli bir kıltestere veya ayaklı testere kullanın. Elemanları kesintisiz döşeyin. Bir sıradan artan parçayı bir sonraki sıranın başlangıç parçası olarak kullanın. Bağlama elemanarında çapraz birleşim yerleri
oluşmamasına dikkat edin. Birleşme yerinin kayma miktarı en az 25 cm olmalıdır. Gerekli miktarı, ilk sırayı buna göre kesmek suretiyle elde edebilirsiniz. Kapı bölgesinde kuru zemin malzemesinin ve kuru ait zeminin derinleştirilmesi gerekir. Yalıtılmış elemanlarda bir tahta çıtayı sıtropor şerit üzerine koyun, çıtaya yapıştırıcı sürün ve üzerine hızlı montaj vidalarıyla plakaların alınlarım vidalayın.
Plakalar, gizli yalıtım yapılmaksızın kuru zemin malzemesi üzerine döşeniyorsa, tahta çıtayı zemin malzemesinin içine bastırın ve üzerine plaka alınlarım yapıştırıcı ve hızlı montaj vidalarıyla sabitleyin.

Eski Ahşap Zeminler Üzerine Kuru Montaj Plakaları Döşenmesi
Öncelikle, yumuşak ve ince bir ara kat (örn. karton ile) atılır. Bu sayede, kuru montaj birleştirme elemanlarının ve kuru alt zeminin döşenmesinden önce küçük engebeler giderilmiş olur.

Beton Üzerinde Kuru Zemin
Kuru zemin döşemesi doğrudan düz ham kaplama üzerine veya kuru bir dengeleme zemini üzerine yerleştirilebilir. Plakalar yapıştırıcı ile birleştirilir. Özel bir çekme kolu da montaj sırasında size yardımcı olur.

Kuru Montaj Plakalarının Döşenmesi
Döşeme işlemine soldan başlayıp sağa doğru devam etmeniz iyi olur.
İşleme kapıdan başlayın ve plakaları odanm içine doğru ilerleyerek döşeyin. Plakaların oluklarını ve dillerini montaj yardımcı aletleri ve bir kauçuk çekiçle sıkıca birbirine geçirin. Entegre bir takoz tahtası dilleri korur. Plakaları birleştirirken vücudunuzun ağırlığını vererek alt 2emine kuvvetle bastırın. Döşemenin son sırası montaj aletinin sapı, plaka ile duvar arasındaki birleşme yerine bir manivela gibi sokularak elemanları birbirlerine bastırmak suretiyle iyice içeriye itilir.

Birleşme Yerlerinin Doldurulması
Plakaların alınlarından taşan yapıştırıcıyı ara dolgu macunu olarak kullanın. Yeterli miktarda yapıştırıcı taşmamışsa biraz yapıştırıcı ekleyip bir ıspatula yardımıyla birleşme yerlerini doldurun. Eleman alınlarım yapıştırıcı ile doldurarak, elemanlara birleşme yerlerinde ek bir sabitlik kazandırmış olursunuz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...