ENGİNAR MEVSİMİ

Enginar eski Yunan ve Roma döneminden beri bilinen bir sebze. Kral ve asillerin sofralarından eksik olmazmış. Ülkemizde enginar 16.yüzyılda Osmanlı’da görülmeye başlanmış. O dönemde Avrupa’dan Osmanlı’ya göç eden Museviler tarafından yetiştirildiği bilinmekte.

Temizlemesi zahmetli olan bu bitki uzun süredir temizlenmiş hazır halde marketlerde olduğu kadar pazarlarda da mevsiminde çokça bulunmakta. Burda atlanmaması gereken bir konu da enginarın temizlendikten sonra çok çabuk kararan bir sebze olduğundan limonla iyice ovulması ve pişirilirken tencereye birkaç damla limon suyu konulmasıdır.
Enginarın pişip pişmediğini anlamak için de ortasına çatal batırmak en iyi yöntemdir. Kolayca batıyorsa pişmiş demektir.
Enginarların şu sıra tam mevsimi, eğer arzu ederseniz kış için şimdiden dipfrize koyabilirsiniz.
Karaciğer dostu olarak bilinen enginarın birçok yemek çeşidi olmakla birlikte en fazla tüketilen şekli zeytinyağlısıdır. Aşağıda enginarla ilgili birkaç tarif bulabilirsiniz.

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR
4 Kişi İçin

Malzemeler
4 adet enginar (soyulmuş enginarları limonla ovmayı unutmayın ki kararmasınlar)
2 adet orta boy soğan
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy havuç
Yarım limon suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağ
2 adet kesmeşeker (arzu edilirse, fakat zeytinyağlı yemeklerde önerilir)
Yarım su bardağından biraz fazla su (pişerken kontrol edin, suyunu çekerse ilave edebilirsiniz)
Az tuz, karabiber
İsteğe göre dereotu

Yapılışı
Soğanlar piyazlık doğranır.
Havuçların üzeri bıçakla temizlenir, patates soyulur. Her ikisi de küp küp doğranır.
Soğan, havuç ve patates tencerenin altına dizilir. Üzerlerine enginarlar bütün olarak konur.
Zeytinyağı, limon suyu, şeker, tuz ve karabiber birbiriyle karıştırılıp, enginarların üzerine dökülür.
10 dak. hızlı ateşte, daha sonra 30 dak. kısık ateşte pişirilir.
Pişen enginarlar ılıdıktan sonra servis tabağına alınır. Çanak halindeki enginarların içine havuç,patates karışımı konur. Dereotu ile süslenip soğuk veya ılık olarak servis edilir.

ENGİNARLI KURU FASULYE SALATASI
4 Kişi İçin

Malzemeler
1 Su bardağı kuru fasulye
4 adet enginar kalbi
1 kırmızı soğan
4 adet kiraz domates
100 gr beyaz peynir
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz

Sosu İçin
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı limon suyu
Tuz ve karabiber

Yapılışı
Kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatın. Suyunu değiştirip haşlayın.
Bir salata kasesi içine kuru fasulyeyi, dörde böldüğünüz domatesleri ve enginar kalbini, piyazlık doğradığınız soğanı, maydanozu ve küp şeklindeki peyniri koyun. Yukarıdaki sos malzemesi ile yaptığınız sosu da üzerine döküp, karıştırın. Servise hazırdır.

ENGİNAR ÇORBASI
6 Kişilik

Malzemeler
6 adet enginar
1 soğan
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı un
1 litre süt
Tuz, karabiber
2,5 su bardağı tavuk veya et suyu
Taze soğan ve dereotu

Yapılışı
Soğanı küp şeklinde doğrayıp, zeytinyağında hafif pembeleşene kadar pişirin. Enginarları iri iri doğrayın ve tencereye ekleyin. 3 dakika kavurun. Üzerine un ekleyin ve rengi dönünceye kadar kavurun. Sütü azar azar ilave edin. Tavuk suyu, tuz karabiber ekleyip, iyice pişirin.
Blenderdan geçirip, pürüzsüz hale getirin. Üzerine ince kıyılmış dereotu ve taze soğanı ekleyip, bir taşım daha kaynatın.
Servis için üzerini dereotu ile süsleyebilirsiniz.

ENGİNARLI PİRİNÇ PİLAVI
8 Kişilik

Malzemeler
2 Su bardağı pirinç
4 adet enginar
1 adet orta boy soğan
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet havuç
4-5 dal dereotu
2 çorba kaşığı kuşüzümü
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı toz şeker
3 su bardağı su
Karabiber ve tuz

Yapılışı
Küp halinde kesilmiş soğanı zeytinyağında biraz kavurun.
Yıkanmış ve süzülmüş pirinci , iri halde doğranmış enginarları, rende halindeki havucu, dereotunu, kuşüzümü, dolmalık fıstığı, tuz ve karabiberi tencere katın. Üzerine su ilave edin.
Tencerenin kapağını kapatıp suyu çekilene kadar pişirin. Piştikten sonra iyice demlensin.
İster soğuk, ister sıcak servis yapabilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...