EL HİJYENİ NASIL UYGULANIR?

Enfeksiyon, mikrooganizmaların meydana getirdiği hastalık durumudur.
Mikroplar; ortak kullanılan bireysel eşyalar, yıkanmamış eller, hapşırık ve öksürük ile çevreye yayılan partiküllerin solunması, kirli yüzeylere ve eşyalara temas ile bulaşır. Bu bulaşmayı önlemek için uyulması gereken bazı temel kurallar vardır.
Mikropların yayılımını önlemede en önemli uygulama, ellerin yıkanmasıdır.
  • Elinizde kirlilik olduğunda,
  • Yemeklerden önce,
  • Ağıza, buruna ve gözlere dokunmadan önce ve sonra,
  • Gıda hazırlamadan önce ve sonra,
  • Kan ve vücut sıvılarına temastan sonra,
  • Tuvaleti kullandıktan sonra,
  • Çocuk bezi değiştirdikten sonra,
  • Ellerin kirlendiğini düşündüğünüz her durumda el temizliğinizi sağlayınız.
El yıkamada; sabun dairesel hareketlerle ele iyice yayılmalı, parmak araları, el sırtı, baş parmak, tırnak dipleri ve bilekler mekanik hareketlerle en az 15 sn iyice yıkanmalı tek kullanımlık kağıt havluyla kurulanmalıdır.
  • Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık kağıt mendiller ağzı ve burunu tamamen kapatacak şekilde kullanılmalıdır. Kullanılan mendil hemen çöp kutusuna atılmalı, temiz alanlara bırakılmamalıdır.
  • Hapşıran ve öksüren kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır.
  • Sürekli hapşırma ve öksürme söz konusu ise maske kullanılmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...