YENİ CAMİ HÜNKAR KASRI

Öncelikle Hünkar Kasrı nedir?
Osmanlı mimarisinde, cami ve resmi binalarda padişahın dinlenmesi ve gerektiğinde de bir takım kişileri huzuruna kabul edip görüşebilmesi için özel olarak tasarlanmış bağımsız bölümlere ‘’Hünkar Kasrı’’ denir.

Istanbul’daki en ihtişamlı hünkar kasrı Hatice Turhan Valide Sultan tarafından 1663 yılında tamamlanan Yeni Cami’de bulunur. Kasrı Hatice Turhan Valide Sultan, kısa süreli kullanımın ötesinde, ramazan aylarında ikamet için de kullanırdı.

Yeni Cami Külliyesi’nin bir parçası olan Hünkar Kasrı Eminönü Tarihi Yarımada’da bulunuyor. Kasra giriş, Cami Meydanı sokağındadır. Dört metre yüksekliğindeki ahşap kündekari kapıdan girilince 45 metre uzunluğundaki rampalı ‘’Tahtırevan Yolu’’ başlar. Bu yolun sonunda, çini bezeli bir duvarın üzerinde kitabesi olan, sedef kaplı bir kapı bulunur ve bu kapıdan geçilerek Hünkar Kasrı’na giriş yapılır.

Kasrın içerisinde 17. Yüzyıla ait nadide çiniler, sedefkari, tunç alçı ve edirnekari örnekleri bulunur. Kasrın giriş kapısındaki ağaç işçiliği, içerideki çinili ocaklar, duvarları kaplayan çinili panolar, renkli cam pencereler nadide işçilik örnekleri olarak kabul edilir. İznik’te yapılmış olan ve Türk çini sanatının en son ve en güzel örnekleri olan çinilerin bir kısmı sadece bu kasrı süslemek için özel olarak yapılmıştır. Bu nedenle burada göreceğiniz çinilerin desenlere başka hiçbir yerde rastlanmaz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...