google-site-verification: google3956985213adcb86.html SARAY YEMEKLERİ | BİLGİGÜVERCİNİ

SARAY YEMEKLERİ

Osmanlı Sarayı’nda yazın sebzenin her çeşidi, kışın ise lahana, pırasa, ıspanak ve börek yenirdi. Börek tavuklu, peynirli veya ıspanaklı ve bol yumurtalı olurdu.
Bunlardan başka çorba, tirit, lapa, burhani, kebap, muhallebi, zerde, yoğurt, kaymak, baklava, sütlü kadayıf, sarayın başlıca yemeklerindendi.
İçecekleri ise, en çok çeşitli şerbetler, karanfilli pekmez şurubu, naneli üzüm şerbeti, koruk şerbeti ve ayran teşkil ederdi. Meyvelerden elma, armut, ayva ve nar başta gelirdi. Portakal, Osmanlı sarayına ancak XVII. Yüzyıl sonlarında girmiştir. Fatih devrinde Enderun halkı için en fazla pişen yemekler, lahana çorbası, burhani, baş, paça, lapa ve baklavaydı. Enderunlulara bol miktarda ayran verilirdi. Un Bursa’dan, zeytinyağı İzmir’den, armut Bursa’dan gelirdi.
Topkapı Sarayı’nda tüketilen ekmekler ‘’Habbazan-ı Hassa’’ denilen ekmekçiler tarafından pişirilirdi. Bu ekmekçiler, Ekmekçibaşı’nın idaresinde çalışırlardı. Bunlar, hamurkar, pişirici, fodlacı, elekçi ustaları olup kalfa ve çırakları da vardı. Padişahın şahsına mahsus ekmek, has undan ayrı maya tutularak, günlük olmak üzere hazırlanır ve yine ayrıca pişerdi.
Sarayda pişen ekmek çeşitleri ise şunlardı: Has ekmek, Pide ekmeği, Beç (Viyana) ekmeği, İmrahor ekmeği, İmam ekmeği, Nohut ekmeği (yani Galeta), Şekerli ekmek. Bunlardan başka yine hünkarın şahsı için Yağlı halka, Yeni börek, Simit, Beç poğaçası hazırlanırdı.



0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...