google-site-verification: google3956985213adcb86.html SAHİLLERİMİZDEKİ GİZLİ TEHLİKE “RİP” AKINTISI (KUM KAYMASI) | BİLGİGÜVERCİNİ

SAHİLLERİMİZDEKİ GİZLİ TEHLİKE “RİP” AKINTISI (KUM KAYMASI)

Bu yaz günlerinde sahillerimizden gelen üzücü haberlerden hepimiz sıkıldık ve üzüldük. Son zamanlarda özellikle Karadeniz sahillerinde meydana gelen boğulma vakaları hepimizi çok üzdü. Bu boğulma vakalarının sebebi olarak da hep bir akıntıdan bahsedildi. Akıntının ismi rip akıntısı. Nedir bu akıntının özelliği? İnsanlar farketmeden neden boğuluyor?

Halk arasında kum kayması olarak ifade edilir. Kıyıya ulaşan suların denize dönmeleri sırasında meydana gelir. Genelde kıyıya dik bir şekilde meydana oluşur. Meydana geldiği bölgede suda renk değişikliği olur. Bölgede derinlik artar. Rip akıntılarında kıyıya gelen dalga geri dönerken hızlanır, bu duruma çok iyi yüzme bilenler bile karşı koyamaz. Rip akıntısı sığ alanlarda da oluşur ve boğulma durumu burada meydana gelir. Yapılması gereken ilk hareket paniğe kapılmamaktır. Bundan sonra yapılması gereken akıntıya direnmeyip, kendini su üstünde tutmaktır. Çünkü akıntı gücünü 30 ila 100 metre içinde kaybedecektir. Bundan sonra da sahile dik olarak değil paralel olarak yüzülmelidir. Bunun sebebi de rip akıntısının bölgesel oluşmasıdır. Bölgeden kurtulduğumuzda artık kıyıya güvenle çıkabiliriz. Eğer çok iyi yüzme bilmiyorsak gene kendimizi su üstünde tutarak açığa sürüklenmeli ve bu bölgeden el sallayarak yardım gelmesini sağlamalıyız.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...