google-site-verification: google3956985213adcb86.html MİNİK DOSTLARIMIZ KEDİLER | BİLGİGÜVERCİNİ

MİNİK DOSTLARIMIZ KEDİLER

Kediler aslında çöl hayvanlarıdır. Çok fazla su içmezler. Günümüzde kediler çiftliklerde, şehirlerde ve köylerde kendine yaşam alanı bulmuştur.

Memeli hayvanlar arasında en fazla kedilerin kulakları gelişmiştir. Bir kedi 60 Hz (Hertz) ile 100 kHZ (kilohertz) arası sesleri duyabilir. Örn. 100 kHZ ‘lik frekans fareler arasında iletişimde kullanılıyor. Bir insan ise 20 hz ile 20 kHz arası sesleri duyuyor. Yani bir kedi insandan 5 kat daha fazla frekansı duyabiliyor.

Birçok kedi genelde 50 ile 55 cm uzunluğunda ve yaklaşık 5 kg ağırlığındadırlar.Dişi kediler biraz daha hafif ve küçüktürler. Bazı ırklar 2 kg olabildikleri gibi, bazıları da 10 kg kadar olabiliyorlar. Tabiiki 10 kg’lık kedilerin de uzunluğu 55 cm’den fazladır. Bunlara büyük kediler denir ve obez sınıfına girmezler.

Bir kedinin 26 adet süt dişi vardır. Erişkin bir kedi de bu sayı 30’dur. Üst ve alt çenede 3’er adet kesici dişi bulunur. Bunların her iki tarafına birer adet köşe dişi gelir ki bunlar kedilerin en uzun dişleridir.

Kediler her tadı algılayamazlar. Ekşi, tuzlu ve acıyı algılarlar. Şeker tadını alamazlar ve şekeri sevmezler. Şeker onları ishal eder.

Kedilerin burnu kulaklarına ve gözlerine göre daha az gelişmiştir. Ama bir insandan daha iyi, bir köpekten ise daha kötü koku alabilirler. Koku duyusu sayesinde bir insanı, hayvanı anımsar, hatta hasta kedileri fark edebilir.

Kediler renkleri insanlar gibi algılamazlar. Onlar çevrelerini mavi ve yeşil gölgeler şeklinde algılarlar. Ama bir kedi karanlıkta çok iyi görür. Bunun sebebi ise kedilerin göz bebeklerinin çok fazla açılabilmesidir. Göz bebeği ne kadar fazla açılırsa o kadar ışık gözün içine girer ve beyine iletilir. Bu nedenle kediler tamamen kapkaranlık bir ortamda göremezler. Az biraz ışık mutlaka olmalıdır. Tamamen karanlıkta ise başka duyularıyla örn. bıyıklarıyla yönlerini bulmaya çalışırlar.

Kedilerin bıyıkları, onların karanlıkta yollarını bulmalarına, havada ve sudaki en ufak hareketleri fark etmesine yardımcı olur.

Kediler aslında çöl hayvanlarıdır. Çok fazla su içmezler. Bu nedenle ev kedilerinin yüksek oranda ıslak yem ile beslenmeleri gerekir. Günümüzde kediler çiftliklerde, şehirlerde ve köylerde kendine yaşam alanı bulmuştur.

Beslenmesine ve ırkına göre günümüzde kediler ortalama 12 ile 20 yıl yaşayabilmektedirler. Ev kedilerinin bilenen en uzun yaşayanı 36 yıl yaşamıştır.


Kediler günün büyük bölümünü uykuda geçirirler. Fakat bu uyku uzun sürmez, sık sık ve kısa süre uyurlar. Çoğu zaman dinlenebilmek için gözlerini kapatırlar. Ama kulakları halen daha seslere karşı duyarlıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...