İFTARIN VAZGEÇİLMEZİ HURMA

Bir Hadis-i Şerif :’’ İçinde hurma bulunmayan evin halkı açtır’’

Hurma çoğunlukla hepimizin iftarda orucumuzu açmak için ilk ağzımıza attığımız besindir. Oruç nedeniyle halsiz kalmış vücudumuza enerji verir. İçinde bulunan şeker glikoz değil, früktozdur. Bu nedenle kan şekerimiz birdenbire yükselmez.

Hurmanın anavatanı Ortadoğu ve Afrika’dır. 5 bin yıldır o topraklarda ekimi devam eden bir meyvedir. En fazla bu coğrafyada hurma tüketilmektedir. Hurma ağaçları 25 metre boyunda olabilmektedir. Kurak iklimi seven bir ağaçtır. Hurma magnezyum, demir, potasyum ve B vitamini açısından çok zengindir. Kansere, bronşite ve pek çok hastalığa iyi gelir. Her ne kadar Ramazan ayında tüketilen bir besin olarak ülkemizde tanınsa da içeriğindeki faydalardan ötürü yılın her mevsiminde tüketilmesi gereken bir besindir.

Hurmanın meyvesi tatlı ve besleyicidir. Yaklaşık %20 oranında nem ihtiva eden taze hurmalarda % 60-65 şeker ve %2 protein vardır. Kurumuş hurmalarda şeker oranı % 75-85 civarındadır. Bir diğer hurma çeşidi olan Phoemx sylvestristen hurma şekeri elde edilir. Hurma bedeni ve zihni geliştirmeye yardımcıdır.


Kansere karşı koruyucu etkisi biliniz. Boğaz ağrısını keser. Bronşit, öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelir. Kemik hastalıklarında faydalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...