Hurma
çoğunlukla hepimizin iftarda orucumuzu açmak için ilk ağzımıza
attığımız besindir. Oruç nedeniyle halsiz kalmış vücudumuza
enerji verir. İçinde bulunan şeker glikoz değil, früktozdur. Bu
nedenle kan şekerimiz birdenbire yükselmez.
Hurmanın
anavatanı Ortadoğu ve Afrika’dır. 5 bin yıldır o topraklarda
ekimi devam eden bir meyvedir. En fazla bu coğrafyada hurma
tüketilmektedir. Hurma ağaçları 25 metre boyunda olabilmektedir.
Kurak iklimi seven bir ağaçtır. Hurma magnezyum, demir, potasyum
ve B vitamini açısından çok zengindir. Kansere, bronşite ve pek
çok hastalığa iyi gelir. Her ne kadar Ramazan ayında tüketilen
bir besin olarak ülkemizde tanınsa da içeriğindeki faydalardan
ötürü yılın her mevsiminde tüketilmesi gereken bir besindir.
Hurmanın
meyvesi tatlı ve besleyicidir. Yaklaşık %20 oranında nem ihtiva
eden taze hurmalarda % 60-65 şeker ve %2 protein vardır. Kurumuş
hurmalarda şeker oranı % 75-85 civarındadır. Bir diğer hurma
çeşidi olan Phoemx sylvestristen hurma şekeri elde edilir. Hurma
bedeni ve zihni geliştirmeye yardımcıdır.
Kansere
karşı koruyucu etkisi biliniz. Boğaz ağrısını keser. Bronşit,
öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelir. Kemik hastalıklarında
faydalıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder