google-site-verification: google3956985213adcb86.html EVDEKİ FARKETMEDİĞİMİZ TEHLİKELER | BİLGİGÜVERCİNİ

EVDEKİ FARKETMEDİĞİMİZ TEHLİKELER

Evde aksilikler oluşabilir. Bu durumlar için aşağıdaki ipuçları size yardımcı olacaktır.


Tasarruflu ampuller
Tasarruflu ampuller kırıldığı zaman odayı terk edin ve en az 15 dakika içeriye girmeyin. Kırık ampulden toz çıkacaktır. Bu tozu solumayın. Kırılan ve etrafa saçılan civaları ellerinizle dokunmayın. Camları temizlemek için elektrik süpürgesini kullanmayın. Elektrikli süpürge civa parçalarını etrafa yayar ve zehirlenmeye neden olur. Ellerinize plastik eldiven geçirin ve bir faraşla süpürün.
Civa parçalarını ıslak mendille veya bir bantla toplayın. Ağzı kilitli bir poşete koyun, evsel çöp yerine pil atık kutusuna atın.
Pillere dikkat
Lityum pilleri çöpe atmayın. Suyla temas edince patlarlar. Bozuk şarj edilebilir pilleri kullanmayın. Atık pilleri mümkünse toprağa gömün. Denize, ateşe veya kanalizasyona atmayın. Ağzı kapalı bir torbada biriktirip, atık pil kutusuna atın. Pil akmışsa bu bölgeyi karbonatlı suya batırılmış bezle silin.
Evde tüpünüz var ise
Bağlantılarında kaçak olup olmadığını kontrol edin. Bitmeye yakın tüplerdeki basınç azalır, gaz dışarı sızar. Bu nedenle kendi kendine sönen ocakları hemen yakmayın. Tüp gazı havadan ağırdır, evin tabanına çöker. Yeri süpürür gibi gazı kapılara (tercihen balkon kapısına) doğru süpürün ve havalandırın. Serbest kalan gaz evin tüm odalarına yayılır. Her tarafı havalandırın.
Elektrik çarparsa

Evdeki birini elektrik çarptıysa hemen sigortayı kapatın. Kuru bir lastik eldiven giyin. Elektrik akımını iletmeyecek kuru bir cismin üzerine çıkın. Elektrik çarpan kişinin yakınındaki kablo gibi iletkenleri yalıtkan bir çubukla uzaklaştırın. Hastayı giysilerinden çekerek bölgeden uzaklaştırın. Elektrik çarpan kişiye kalın lastik tabanlı ayakkabınız yoksa dokunmayın. Sigortaları kapatmadan temas etmeyin ve çıplak elle dokunmayın. Derhal 112 acil servisi arayın.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...