ÇİÇEK KASALARI VE BÜYÜK SAKSILAR


Herkes balkonunu ya da terasını yeşilliklerle doldurarak ufak bir bahçeye çevirmeyi mutlaka ister. Bu şekilde belki de kendisine güzel bir Ege ya da Akdeniz sahillerinde bahçeli bir evde oturuyormuş havası yaratmak isteyebilir. Annelerimizin apartman dairelerinde en ufak bir köşeyi bile değerlendirerek kendilerine bir bahçe oluşturmaya çalıştıklarına çoğumuz tanık olmuşuzdur.
Yalnız unutmamak gerekirki balkonlara asılan saksılar ya da birer metrelik uzunluktaki toprakla dolu kasaların üç tanesi yan yana gelince 80-100 kg gibi ağırlık yapabilir. Balkonlarınızın yük kapasitelerini kontrol etmenizde fayda var.

SAKSI SEÇİMİ
Eğer askılı plastik çiçek kasaları seçerseniz bunları balkon demirlerine asabilirsiniz. Ayrıca bunlar diğer toprak veya seramik saksılara göre daha hafiftirler ve yıkanmaları da daha kolay olacaktır. İçlerinde bulunan toprağın daha uzun süre nemli kalacağını da unutmamak gerekir. Yedek su hazneleri de eğer siz tatile giderseniz bitkilerinizin uzun süre su ihtiyacını karşılayacaktır.
Büyük bitkileri zemine farklı boy ve biçimdeki çiçek teknelerine koyabilirsiniz.
Terasınıza tavandan sarkacak şekilde askılı çiçek sepetlerini farklı yüksekliklerde yerleştirirseniz daha güzel bir görünüm elde edebilirsiniz.

BİTKİ EKİM ŞEKLİ
Alacağınız bitkilerin kökleri gelişmiş ve güçlü olmalı. Gelişmiş ve dolgun bitki alıyorsanız bunların saksılarının bitkiye göre yeterli büyüklükte olmasına dikkat edin. Saksıların altı mutlaka delik olmalı. Böylece bitki için zararlı su birikmeyecektir.
Saksının içinin ancak üçte ikisine toprak koyun. Bunun üzerine bitkiyi yerleştirin. Toprağı hafifçe bastırın. Saksının en üstünde bir parmaklık mesafe boş kalsın ki sulama için yer kalsın.
Ekim işlemi bitince bitkiye bolca su verilmeli ve bir gün gölgede bırakılmalı. Yaklaşık bir ay sonra da gübre verebilirsiniz.

Çok fazla bitki çeşidi var. Dolayısıyla aralarından seçim yapmak zor. Kendi kişisel zevkinize göre ve evinizin durumuna göre mutlaka güzel bir seçim yapacaksınız. Fakat ne tür bir seçim yaparsanız yapın balkon ve terasınızın güneş alma durumunu göz ardı etmeyin.
Mayıs ortasından sonbahara kadar olan sürede tek yıllık kasa çiçekleri ekim zamanıdır. Bu çiçekler kısa aralıklarla yan yana duracağı için taç yapraklarının renklerinin birbiriyle uyumlu olması önemlidir.

IŞIK VE GÖLGEYE GÖRE BİTKİ SEÇİMİ
Güneş Seven Bitkiler:
Scaevola saligna, mavi papatya, labularia maritima, dukatenblume, eisbegonie, mine çiçeği, kırmızı adaçayı, sardunya, kadife çiçeği, sanvitalia procumbens, kapringelblume, ageratum houstonianum, veronika, büyük papatya, çanta çiçeği, petunya, yaz karanfili, Afrika kadifeçiçeği, surfinia-petunie, heliotropium, verbana hybriden, yaban gülü, süs tütünü
Yarı Gölge Seven Bitkiler:
Edelieschen, eisbegonie, begonya, küpe çiçeği, sardunya, katmerli begonya, ageratum houstonianum, veronika, çanta çiçeği, petunya, adaçayı, heliotropium

Gölge Seven Bitkiler:
Edellieschen, begonya, küpe çiçeği, katmerli begonya

ÇİÇEK KOMBİNASYONLARI İÇİN ÖNERİLER

Güneş Gören Yerlerde:
Kırmızı ve pembe sardunyalar,mavi ve pembe petunyalar, sarı kapringelblumeler, kırmızı sarmaşık sardunyalar, kokulu mavi heliotropium, küçük sarı ve beyaz papatyalar
Yarı Gölge Yerlerde:
Mavi veronika, kırmızı ve pembe sarmaşık sardunyalar, küpe çiçeği, mavi adaçayı, farklı pembe tonlarında begonyalar
Gölge Yerlerde:
Begonyalar, Edellieschenler, küpe çiçekleri (yakın tonlarda)

Evlerimize tek mevsimlik bitkilerin yanısıra uzun yıllar dayanacak bitkiler de yetiştiririz.
Yalnız bunları kışın dondan korumak için ya bir yer ayarlamalı ya da üzerlerine koruyucu bir
örtü geçirmeliyiz.

Fıçı Bitkilerine Örnekler:
Begonvil, brugmansia/datura, küpe çiçeği ağacı, ortanca, cana indica, erythrina, defne, zakkum, çarkıfelek çiçeği, yaban gülü, agapanthus, çalı papatya, limon ağacı, portakal ağacı

EVDE SEBZE BAHÇESİ
Evinizde isterseniz saksı içinde sebzeler veya şifalı bitkiler de yetiştirebilirsiniz. Özellikle çabuk gelişen, kısa boylu ve yere yakın bitki tohumları seçmeye özen gösterin.
Şimdilerde mutfak camı önüne veya balkonuna konabilecek şekilde tasarlanmış ve ekili olarak satılan maydanoz, adaçayı, dereotu, fesleğen gibi hazır saksılarda bitkileri birçok yapı markette de bulabiliyoruz.
Seçim size kalmış. İster kendiniz ekin, isterseniz ekilmiş halde saksılarda satılanları alın.

Unutulmaması Gerekenler:
Ekim İçin: Doğru ebatta bitki saksıları ve tekneleri, çiçek kasaları için kancalar, asma saksılar için sağlamlaştırıcı öğeler, toprak
Gübrelemek İçin: Kasa bitkileri için özel gübre








0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...