Hepimizin sofralarının vazgeçilmezi yoğurt, sağlıklı olduğu kadar lezzetli olduğu için hepimiz tarafından tercih edilir. Fakat yoğurt yapmak, yemek kadar basit bir iş değildir ve biraz da meşaakatlidir. Bunun sebebi de maya bulmamız gerekmesidir.
Yoğurt sütten yapılan
bir besin maddesidir. Sütün yoğrda dönüşmesini sağlayan da
bakteridir. Bu bakterilerde sütün içinde bulunan laktoz şekerini
kendilerine enerji vermesi için kullanırlar ve bunun sonucunda da
laktik asit ortaya çıkarırlar. Bu ortaya çıkan yeni ürün
sebebiyle süt yoğurt halini alır. Evde ev hanımlarının yoğurt
yaparken süte biraz yoğurt katmasının sebebide bu bakterilere
olan ihtiyaçtandır. Aslında evde bir labartuvar ortamı
oluşturulmuş sayılabilir.
Yoğurt yapabilmek için
tek gerekli olan bu bakteriler değildir. Gerekli sıcaklık
sağlanmalı ve sabırla beklenmelidir.
Aslında yoğurt
yapabilmek için illa maya gerekli değildir. Bu sadece yoğurtdun
daha hızlı hazır hale gelmesini sağlar. Bir deneme yapmak
isterseniz kendinize marketten bir kutu süt alın ve bunu ağzı
açık olarak pencere önüne koyun. Eğer gerekli bakteriler
tarafından istilaya uğrarsa sütünüz birkaç gün sonra siz
hiçbir şey yapmadan yoğurda dönüşecektir. Bakteriler çevremizde
her an var oldukları için ağzı açık bir sütü hemen işgal
etmeleride mümkündür...
0 yorum:
Yorum Gönder