ŞEKER HASTALIĞI VE GÖZ SORUNLARI

Şeker hastalığı, en yüksek oranda göz, böbrek, sinir, kalp ve damarları etkiler. Erişkinlerde körlüğe sebep verebilir. Her üç-dört şeker hastasının birinde gözün retina tabakasını etkileyebilir. Retinanın etkilenebilme riski şeker yükselmesine, hipertansiyona, kan yağlarının yüksekliğine ve sigaraya bağlıdır. Kişinin düzeltemeyeceği risk etkenleri ise şeker hastalığının (Tip 1 veya T2 ) süresi, ensülin tedavisi, böbrek hastalığı, hamilelik ve kalıtımdır. Erken tanı göz içine iğne ve lazer tedavisinin başarı oranını yükseltir. Bu nedenle şeker hastaları yılda bir damlalı giz dibi taraması yaptırmalı ve dijital retina resimleri çektirmelidir.

Şeker hastalığından en sık retina ve makula (sarı benek, sarı nokta) bölgesidir. Makula, yakın, uzak, keskin ve renkli görmemizden sorumludur. Makula hastalığında görme kalitesi bozulur. Renkler ayırt edilemez, gri, bulanık ve eğri görme ortaya çıkar.


Şeker hastalarında da makula bölgesinde sıvı toplanmasına bağlı ödem ve kalınlaşma sık görülür. Görme kaybının en önemli nedeni de makula ödemidir. Makula ödemi, göz içine iğne ve lazer tedavileriyle başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Bu tedavide kullanılan ilaçlar iki çeşittir. Bir anti VEGF grubu ilaçlar; yanıt alınamazsa, diğeri ise kortizondur. Fakat kortizonun yan etkileri katarakt gelişimi ve göz tansiyonu artışı (glokom) olabilir. Katarakt gelişirse tedavisi cerrahidir. Glokom ortaya çıkarsa göz tansiyonu düşürücü damlalar kullanılır. Bu nedenle göz içine kortizon verilmesi gerekiyorsa iğne sonrası çok dikkatli izlenmesi ve takibi yapılmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...