SEDEF HASTALIĞI

Gen kaynaklı olduğu için sedefin vücuttan tamamen yok edilmesi mümkün olmamakla beraber uygun tedavilerle hastaların lezyonları düzelebilmektedir.
Derimizi oluşturan hücreler her 3 haftada bir yenilenir. Ömrünü tamamlayan hücreler dökülür, yerine yenileri gelir. Sedef hastalığında bu mekanizma bozulur. Eski hücreler ömrünü tamamlayıp dökülmeden yeni deri hücreleri meydana gelir. Çok hızlı gerçekleşen hücre yapımı nedeniyle derinin bazı alanlarında deri kalınlaşır, pul pul kepek kepek olur ve sedef lezyonu meydana gelir.
Sedef hastalığının tedavisi hastadan hastaya değişebilir. Kişinin bu hastalıktan ne zamandan beri şikayetçi olduğu, hastalığın vücudun nerelerini sardığını, kişinin tedavi olanaklarına ulaşma imkanları, sosyal ve iş hayatındaki konumu v.s değerlendirilerek tedavi yolu belirlenir.
Tedavide en sık kullanılan ajanlar topikal steroidler yani kortizonlu pomadlar kullanılır. Bunun dışında ultraviyole A ve B ışınları , dar bant UVB tedavisi ile de son yıllarda iyi sonuçlar alınmaktadır. Hastada sedef çok yaygın ise sistemik tedaviler de uygulanabilir. İmmünosupresifler, iğne ve hap şeklinde kullanılmaktadır. Tabii bütün bunlar doktorun hastayı muayenesinden sonra karar vereceği tedavi yöntemlerdir.
Vücutta küçük bir lezyon varsa bu durumda merhem ve losyonlar o bölgeye sürülerek tedavi gerçekleştirilir. Ancak lezyonlar yaygınsa sistemik tedaviler tercih edilir. Sistemik yolla alınan ilaçlar böbrek ve / veya karaciğer fonksiyonlarının kontrol edilmesini gerektirebilir. Bu nedenle tedavi süresince hastaların doktorlarının önerdiği tetkikleri yaptırmaları gerekir.

Sedef hastalığında kişi mutlaka bir dermatoloji uzmanı tarafından kontrol altında tutulmalıdır. Hasta güven duyduğu ve kendisini anladığını hissettiği bir doktorla daha kolay şifa bulur. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...