Pekmez
Anadolu’ya özgü bir şuruptur. Kan yapıcı özelliği bulunan
pekmez, genelde tahin ile birlikte tüketilir. Üzüm, dut,
keçiboynuzu ve incir pekmezi gibi çeşitleri vardır. Daha çok
üzüm pekmezi şeklinde tüketilir. Dut pekmezi biraz acımsıdır.
Pekmez iyi bir enerji kaynağıdır. Bol miktarda karbonhidrat
içerir. B1 ve B2 vitaminleri ve çeşitli mineral maddeler
içerdiğinden faydalı bir ilaç olarak tanımlanır.
Pekmez
özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum
gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır.
Vücutta
kan yapımında kullanılması, iştah açması ve enerji vermesi
belirgin özellikleridir. Gebelikte bebek gelişimi ve anne adayları
için faydalıdır. Mide, bağırsak ve böbrekler üzerinde olumlu
etkileri vardır. Damar sertliğine iyi gelir ve kan dolaşımını
kolaylaştırır. Üzüm pekmezi, olgunlaşan üzümlerden yapılır.
Beyaz, siyah fark etmez. Elazığ yöresine ait Hoş Köy’ünde
yetişen üzümlerle yapılan siyah üzüm pekmezi çok aranan bir
pekmez türüdür.
Dut
Pekmezi
Duttan
yapılan pekmez türüdür. Anemik hastalarca besin olarak alınması
yararlıdır. Mide hastalıkları ve ülsere iyi gelir. Astım ve
bronşit hastalıkları ve üşütmelere karşı iyidir.Vücut
direncini artırır. Bebeklerin ve çocukların zeka gelişimlerinde
yardımcı olur. Gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarında
da etkilidir. Çocuklarda sık rastlanan pamukçukta da tedavi edici
rol oynar.
Keçiboynuzu
Pekmezi
Keçiboynuzundan
elde edilen bu pekmez türü, daha çok Ege ve Akdeniz yöresine
aittir. En faydalı pekmez türlerinden biridir. Doğal ve katkısız
olanı tüketilmelidir. Maalesef glikoz katkılı olanları faydadan
çok zararlıdır. Doğal olanı nefes darlığına, kolestrolün
düşürülmesinde ve tansiyonun dengelenmesinde yardımcıdır.
Kalbe faydalıdır. Kalp çarpıntılarını önler. Cinsel gücü ve
sperm sayısını artırır. Anemik hastalarda oldukça faydalıdır.
Ayrıca dişleri ve kemikleri güçlendirici etkisi vardır.
Bağırsakları hareketlendirir. İyi beslenmesi gereken çocuklar ve
gebeler için oldukça faydalıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder