google-site-verification: google3956985213adcb86.html PEKMEZ | BİLGİGÜVERCİNİ

PEKMEZ

Pekmez Anadolu’ya özgü bir şuruptur. Kan yapıcı özelliği bulunan pekmez, genelde tahin ile birlikte tüketilir. Üzüm, dut, keçiboynuzu ve incir pekmezi gibi çeşitleri vardır. Daha çok üzüm pekmezi şeklinde tüketilir. Dut pekmezi biraz acımsıdır. Pekmez iyi bir enerji kaynağıdır. Bol miktarda karbonhidrat içerir. B1 ve B2 vitaminleri ve çeşitli mineral maddeler içerdiğinden faydalı bir ilaç olarak tanımlanır.
Pekmez özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır.

Üzüm Pekmezi
Vücutta kan yapımında kullanılması, iştah açması ve enerji vermesi belirgin özellikleridir. Gebelikte bebek gelişimi ve anne adayları için faydalıdır. Mide, bağırsak ve böbrekler üzerinde olumlu etkileri vardır. Damar sertliğine iyi gelir ve kan dolaşımını kolaylaştırır. Üzüm pekmezi, olgunlaşan üzümlerden yapılır. Beyaz, siyah fark etmez. Elazığ yöresine ait Hoş Köy’ünde yetişen üzümlerle yapılan siyah üzüm pekmezi çok aranan bir pekmez türüdür.

Dut Pekmezi
Duttan yapılan pekmez türüdür. Anemik hastalarca besin olarak alınması yararlıdır. Mide hastalıkları ve ülsere iyi gelir. Astım ve bronşit hastalıkları ve üşütmelere karşı iyidir.Vücut direncini artırır. Bebeklerin ve çocukların zeka gelişimlerinde yardımcı olur. Gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarında da etkilidir. Çocuklarda sık rastlanan pamukçukta da tedavi edici rol oynar.

Keçiboynuzu Pekmezi
Keçiboynuzundan elde edilen bu pekmez türü, daha çok Ege ve Akdeniz yöresine aittir. En faydalı pekmez türlerinden biridir. Doğal ve katkısız olanı tüketilmelidir. Maalesef glikoz katkılı olanları faydadan çok zararlıdır. Doğal olanı nefes darlığına, kolestrolün düşürülmesinde ve tansiyonun dengelenmesinde yardımcıdır. Kalbe faydalıdır. Kalp çarpıntılarını önler. Cinsel gücü ve sperm sayısını artırır. Anemik hastalarda oldukça faydalıdır. Ayrıca dişleri ve kemikleri güçlendirici etkisi vardır. Bağırsakları hareketlendirir. İyi beslenmesi gereken çocuklar ve gebeler için oldukça faydalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...