Havuç
Serbest radikalleri
bağlayıp vücudu koruyan betakaroten, lütein ve zeaksantin
açısından zengindir. Glisemik indeksinin yüksekliği kullanımda
ölçülü olmayı gerektirir.
Pancar
Organizmanın atıklarını
temizleyen metionin adlı amino asit ve karaciğerin temizlenmesine
destek olan betasiaynin adlı maddelerden zengindir. Pişmiş şekli
çok dayanmaz. Buzdolabında 2-3 günden fazla tutmamanız gerekir.
Kereviz
Bolca magnezyum içermesi
nedeniyle alkali ortam oluşumuna destek olur. Bol lif içermesi
sindirime, çeşitli enzimlerle gerginlik ve uykusuzluğa iyi gelir.
İster beyaz, ister
kırmızısı, ister Brüksel lahanası olsun tüm lahana çeşitleri,
karaciğeri toksinlerinden arındıran sülfürlü maddeler içerir.
Daha kolay hazmedilmek için pişirmeden önce kaynar sudan
geçirmeniz önerilir. Buzdolabında 8-10 derecede en fazla bir hafta
saklayın.
Turp
Kırmızı ve beyaz turp
glukozinolat içeriği sayesinde karaciğeri temizler. Özellikle
siyah olanı yağ içeriği yüksek ve fazla zengin bir yemek sonrası
organizmayı çok iyi temizler.
Elma
Suda erimeyen selüloz
içeriği kabızlığın baş ilacıdır. Yağ emilimini azaltan
pektin liflerinden zengin oluşu kolesterol yüksekliği için
vazgeçilmez olmasını sağlar. Kersetin, kateşin ve
prosiyanidinler elmanın antioksidan silahlarıdır.
Armut
Erimeyen liflerden zengin
oluşu sayesinde barsaklarda iyi bir hacim yaratıp kabızlıkla
mücadeleye destek olur. E ve C vitaminleri açısından zengindir.
Greyfurt
100 gr’da 42 mg C
vitamini vardır. Sitrik asidi bolca barındırdığı için
karaciğeri temizlemeye yardımcıdır. Dikkat edilmesi gereken
nokta; greyfurtun bazı ilaçlarla birlikte tüketilmemesi
gerektiğidir. İlaç listenizi gözden geçirip sorularınızı
doktorunuzla paylaşın.
Kivi
100 gramında 2-3 g lif
vardır. Sitrik asit sayesinde sindirime destek olur. C vitamini
içeriği antioksidan etkisini artırır.
Siyah üzüm
Karaciğer ve böbrekleri
arındırır. Doğal şeker desteğinin en önemli kaynaklarından
biridir. Antioksidan desteği sağlar.
0 yorum:
Yorum Gönder