BUZDOLABINDA
Geniş buzdolapları küçük
olanlardan daha fazla enerji harcar. İhtiyacınız olan büyüklüğü
doğru şeçmelisiniz.
Dolap kapısındaki
lastiği temiz tutun ve eskimişse mutlaka değiştirin. Buzdolabının
kapağını uzun süre açık tutmayın. Soğuk hava kaybı olursa,
dolap daha çok çalışır.
Buzdolabı ile arkadaki
duvar arasında en az 10 cm boşluk olmalı. Buzdolabını
radyatörden ve güneş ışığından uzak tutun.
Yiyecekler sıcakken
buzdolabına koymayın.
OCAK VE FIRINLARDA
Tencere ve tavaların
kapakları kapalı tutularak pişirme yapın. Böylece daha hızlı
pişirilir hem de enerji tüketimi azalır. Düdüklü tencere
kullanmak enerji tasarrufu sağlar.
Elektrikli ocak ve
fırınları pişirme süresinin bitiminden birkaç dakika önce
kapatıp kap ve cihazın kendi sıcaklığından yararlanabilirsiniz.
Fırın kapağının her
açılışında yüzde 20 oranında ısı kaybı oluyor. Pişirme
süresinin sonuna kadar kapağı açmayın.
BULAŞIK MAKİNASINDA
Bulaşıkları 55 derecede
yıkamak, hijyen açısından yeterlidir. Makinenizin yarı dolu veya
aşırı dolu olmaması gerekir. Az kirli bulaşıklar için, kısa
veya ekonomik devirli, düşük sıcaklıklı program seçin.
ÇAMAŞIR MAKİNESİ
Daha az su, elektrik
harcayan makineleri tercih edin. Çamaşır makinesinin çevresinde
en az 5 santim boşluk kalmalı. Önerilen dozdan daha fazla deterjan
kullanmayın. Yıkanan çamaşırların maliyeti büyük ölçüde
kullanılan sıcak suyun miktarına bağlıdır. Eğer gerekli
değilse çamaşırlarınızı yüksek ısı yerine ılık derece
olan 30-40 derece veya soğuk suyla yıkayın.
Çamaşır makineleri tam
doldurulmadan çalıştırılmamalı.
ÜTÜ
Ütüleme bitmeden beş
dakika önce ütü prizden çekilerek kalan işi, ütünün içindeki
ısıyla tamamlayın. Ütü yaparken çamaşırların nemli olmasına
dikkat edin. Ütü alırken buhar kapasitesi yüksek olanları seçin.
ELEKTRİK SÜPÜRGESİ
Süpürgenin toz torbasını
sık sık değiştirin. Eskimiş fırçaları yenileyin. Yılda en az
bir kez motor bölümünü açtırıp toz ve pamukçuları
temizletin.
0 yorum:
Yorum Gönder